Ники Маринов: Една година без Запрю Икономов! Приживе той се превърна в песен и се прибра там, откъдето е дошъл –в своя дом, небето!

Една година без човека, виталната личност и ярък талант – Запрю Икономов! Наследил културното наследство от Зафир Кънчев, в тендем с Георги Гавалюгов, Иван Марков и Георги Хаджиев, той изкачи високото петолиние и се превърна в песен. Най – пряката илюстрация за вечността е песента и той се разтвори в нея. Дивият чар на нашите планини, долината, реката, бликащите минерални извори, красотата на неврокопчанката и нашите национални герой, той превърна в химни. „Месечинко сребролика“ – уникална песен. Луната слиза по улуците, стича се чак до краката ни. Бежанският месал е разпънат Орманя и лисичи хъшлак, а някъде зад дрезгъвия хълбок на Стъргач, църквата свети и се чува камбана. В гласът ми има трели и вълнения за неговия бушуващ талант.
Приживе, той се превърна в песен и се прибра там, от където е дошъл – в своя дом, небето! Нека пламъкът от нас осветли силната му душа в другите светове. Светла му памет!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене