Област Благоевград заплашена да остане без европари за ВиК-сектора

Министър Ивелина Василева запозна кметовете от региона със стартиращата в средата на годината програма за оползотворяване ресурса на минералните води

 

 

Проблемът с политиката във ВиК сектора също бе засегнат на днешната среща на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева с кметове от област Благоевград. Към момента общините от региона не могат да ползват средства по оперативната програма в сектор „ВиК“, като причината за това е, че финансирането на програмата може да бъде осигурено само ако са преминали стъпките, които се изискват за водната реформа, консолидация и опериране на обособената територия от едно ВиК дружество. В момента в област Благоевград има няколко общински ВиК дружества и реформата боксува.

„Ние сме една от общо 4 области, които не сме консолидирани, иначе казано на територията ни има общински ВиК дружества и това пречи да вървим по правилата и указанията на програмата. Създадохме асоциация, но ако общините със свои ВиК не погледнат солидарно с останалите общини, ще се стигне до там област Благоевград да не получи финансови средства за реализиране на проекти във ВиК сектора“, коментира градоначалникът на Благоевград Атанас Камбитов.

 

На срещата с кметовете министър Василева ги е запознала и със стартиращата в средата на годината програма за оползотворяване ресурса на минералните води.

„На територията на област Благоевград са предоставени за управление от общините 13 находища на минерални води. Много работа вече е свършена по изготвянето на актуалните документи, експлоатационните ресурси вече са анализирани, има общински наредби и тарифи, които са приложими. Има вече дадени разрешения за водоползване, тоест вече има сериозни предприети действия от общините, но все още има потенциал за бъдещо развитие“, уточни министър Василева.

Тя допълни, че общините, които имат желание да получат подкрепа при реализирането на идеите си за използването на минералните води, било то за развитието на балнео и спа туризъм, спортни дейности, оранжерийно производство или отопление на сгради, ще могат да кандидатстват и да получат подкрепа за рехабилитация и изграждане на въвеждаща и разпределителна мрежа.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене