До края на годината депото край Бучино ще е готово

Всичко с финансирането на Регионалната система за управление на отпадъците в Благоевград е наред. Благодаря на кмета Атанас Камбитов, че в много бързо темпо реши проблема със забавените процедури и този наболял проблем скоро ще има своето решение. Това обяви в областния център министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Градоначалникът пък увери, че до началото на месец май работният проект ще е готов. Той изрази надежда да няма обжалвания на процедурите, защото това ще забави реализацията на обекта. Ако всичко е наред, до края годината депото за битови отпадъци ще е готово.

Подсигуреното финансиране от държавния бюджет е в размер на 14 милиона лева и е за първия етап от строителството. Той не включва системите за компостиране и сепариране. Общата стойност на проекта е за 26,5 милиона лева.

Кметът поясни, че след изграждане на депото санкциите за общината ще отпаднат. В момента кметството има издадено строително разрешение и плаща 50% по-ниски отчисления. То ще се строи на площадката на съществуващото в момента сметище в Бучино на площ от 106 декара. Ще обслужва 5 общини – Благоевград, Симитли, Кочериново, Бобошево и Рила. Всички постъпващи в новото депо отпадъци ще бъдат третирани по безопасен за околната среда начин.

„За 2 г. направихме невъзможното и успяхме с този проект. 2 години обаче ни забавиха псевдоекологични организации, които обжалват процедурите във ВАС. Ако не бе така, сега депото щеше да е готово”, подчерта Камбитов. Петричката неправителствена организация „Еко Струма 2000″ обжалва в съда решението за одобрение на Оценката за въздействие върху околната среда.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене