Няма да закриват Онкологията в Благоевград

Онкологични клиники, отделения и болници няма да бъдат закривани, увериха от Министерство на здравеопазването. От ведомството са категорични, че всякакви интерпретации и спекулации за закриване на онкологични легла са лъжа.

Закриване на онкологични клиники, отделения и болници не е предвидено нито в Националната здравна карта, нито в някакъв друг нормативен документ на Министерство на здравеопазването.

По-рано днес изтече информация, че Проект на наредба за утвърждаване на интердисциплинарен медицински стандарт за комплексно медицинско обслужване на болни с онкологични заболявания предвижда закриване на онкоболници.

Според въпросните информации, леглата за онкологично болни в Пловдив намаляват от над 300 до едва 20, а тези в Благоевград, Добрич, Габрово и Хасково напълно изчезват, тъй като пациентите можели да се лекуват само в здравни заведения, които разполагат едновременно с отделения по медицинска онкология, лъчетерапия, нуклеарна медицина и палиативни грижи, т.е. да имат в разрешителното си за дейност всички тези отделения, без изключение.

От здравното министерство отрекоха, че ще закриват онкологии.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене