ВИДЕО: Мария Захарова: САЩ и НАТО подкрепят провокационна линия на Турция в северната част на Сирия

От Москва Борис Анзов

Официалният представител на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова по време на брифинг от 02.04.2016 . пред „Медия Мост” и „Топ Преса”, „НПО ЩО Е МАКЕ СЕ Е ЮНАК”, от Русия, Москва – отбеляза, че членовете на НАТО подкрепят провокационна политика на Анкара, включително и нейната дейност в северната част на Сирия.

Всяка победа на правителствените войски на Сирия предизвиква негативна реакция на Анкара. За това на брифинг пред „Медия Мост” и „ТОП ПРЕСА” съобщи официалният представител на МВНР на Мария Захарова.
Захарова засегна въпроса на турската дейност в пограничните със Сирия райони. Тя посочи, че турските сили нарушават суверенитета на съседна страна, а САЩ и други страни-членки на НАТО си затваряли очите.
„Алиансът и неговите членове, водени от съображение за блокова солидарност, в действителност, може да се каже, покриват дейността на Турция в северната част на Сирия и си затварят очите за очевидни нарушения на Анкара срещу суверенитета на страната. Ние многократно си говорим за този проблем, затваряне на турско-сирийската граница, като основен фактор за стабилизиране на ситуацията в Сирия, да се предотврати включително и презареждане на терористични организации”, каза представител на МВНР на РФ.
„Създава се впечатление, че всички тези недоказани обвинения, които чуваме по адрес на РФ, определяни от Анкара, включително и за това да се намери извинение или да се осигури покритие за изграждане на собствена военна активност в района на турско-сирийската граница”, каза Захарова. 20160204_164642[1]
Също говорителят на външнополитическото ведомство на Русия засегна въпроси, свързани със свободата на словото в Турция. Според Захарова, продължаващите арести на журналисти в тази страна предизвикват загриженост на Москва.
„Ние не можем да не видим, да не забелязваме и да не реагираме на усугубляващата се ситуацията с нарушение на правото на свобода на медиите в Турция, ние не можем да се примирим, отново да си затваряме очите за продължаващите арести и преследване на местните журналисти от правоприлагащите органи”, подчерта Мария Захарова.
При този тормоз на служители на СМИ, Русия „специално съжалява”, каза тя.
„С особено съжаление отбелязваме, че инициатора на тези преследвания на журналисти е директно президент на Турската Република”, каза представител на МВНР на Русия.
Русия няма намерение да влиза в надпревара във въоръжаването със Съединените щати, въпреки това, всички неприятелски стъпки ще получат адекватен отговор. Такова изявление по време на брифинг 04.02.2016 г. направи постоянният представител на РФ Мария Захарова пред „Медия Мост” и „Топ Преса”.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене