ЧЕЗ: 3,2 млн. лева са щетите от кражби на съоръжения на компанията през 2015 г.

53 000 метра кабели и проводници са откраднати през годината. Това съобщиха от пресцентъра на ЧЕЗ България ЕАД.
Щетите от кражби на съоръжения на ЧЕЗ през 2015 година възлизат на 3,2 млн. лева. Източени са 30 хиляди литра трансформаторно масло, в резултат на което са повредени 54 трансформатора. Откраднати са 53 000 метра кабели и проводници.
“Кражбите на съоръжения причиниха стотици прекъсвания на електрозахранването за клиентите на ЧЕЗ и през последната година. Въпреки огромните загуби за дружеството, най-потърпевши остават хората, които търпят неудобства. Освен, че остават без ток, косвено те са ощетени и по друг начин, защото при други обстоятелства средствата, вложени за отстраняване на последиците от кражби, биха могли да бъдат вложени в рехабилитация, обновяване и развитие на остаряла електроенергийна инфраструктура и подобряване на качеството на електрозахранването“, каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ Разпределение България.
Кражбите и вандализмът на инфраструктурни съоръжения са сериозен проблем от национален мащаб, който нанася огромни щети на икономиката на България и пряко ощетява българските граждани. Необходимо е посегателствата над елементи от инфраструктурата да бъдат третирани като престъпления срещу националната сигурност, тъй като подобен вандализъм нарушава сигурността на доставките на хиляди клиенти, на ключови държавни институции, болници, училища и пряко застрашава нормалното функциониране на държавата.

www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене