Кметът на общината д-р Атанас Камбитов ще зареже лозя в село Дъбрава за Деня на Св. Трифон Зарезан на 6 февруари

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов по традиция ще отбележи Деня на Св. Трифон Зарезан като зареже символично лозови насаждения в село Дъбрава, съобщиха от пресцентъра на общината. Населеното място е прочуто с хилядите си декара лозя и ще посрещне Трифон Зарезан с празнична програма. Тя ще започне в 10:00 часа на 6 февруари пред кметството на селището. В селото ще има конкурс за най-добро вино, а компетентно жури ще има нелеката задача да избере „Цар на виното 2016”.
По традиция короната на новия „Цар на виното“ трябва да бъде предадена от миналогодишния – Илиян Зашев, след което ще бъде извършен ритуалът по зарязване на лозята в лозовите масиви на благоевградското село Дъбрава.
Празникът посветен на напитката на боговете ще продължи на площада пред кметството. Наред с традиционните призове за „Най-ароматно вино“, „Най-хубаво червено и бяло вино“, „Най-кокетно вино”, организаторите от Община Благоевград и кметският наместник на с. Дъбрава Росен Георгиев са приготвили куп призове, множество приятни изненади и богата развлекателна програма за гостите на празника.
До сега всяка година зарязването на лозите се провежда на 1-ви февруари, но понеже се пада в делничен ден, много хора няма да успеят да дойдат и от тази година, кметското ръководство, реши от тук нататък инициативата да бъде провеждана винаги в първата събота на месец февруари, за да може да участват повече производители, както и повече хора да се насладят и усетят атмосферата на това изтънчено събитие.

www.blgmun.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене