Жители на кв. „Еленово“ готвят гражданско неподчинение заради непоносим шум от автомивка, маскирана като автокозметичен център

За гражданско неподчинение с блокиране на движението по ул. „Преслав“ в благоевградския кв. „Еленово“ се готвят живеещите в новите кооперации на номера 5 и 9 на същата улица. Те се жалват вече 4 месеца от кошмарния шум от работещата на ул. „Преслав“ 7 автомивка.

„Първата жалба пуснах в началото на октомври до Регионалната здравна инспекция, замерването установи, че шумът е около 50 децибела, при норма 35, инспекторите изразиха искреното си съчувствие и издадоха предписание на собственика на обекта”, разказа Станислав Чучуков.

автомивка

След него и съседите от другата кооперация до автомивката подали сигнал с искане за спешна намеса от общината. „Предписанието собственикът на автомивката Валентин Велев така и не изпълни, дори във времето от 2 до 4 часа следобед, противно на изискванията на Общинската наредба за обществен ред”, разкри Чучуков и разказа: „Подадох жалби до полицията и до общината. Живея на първия етаж и цялото ми жилище се тресе от сутрин до вечер седем дни в седмицата заради непрекъснатото бучене на прахосмукачки, свистене на водоструйки в автомивката, отделно се перат килими, мият се бидони, които кой знае с какво са били пълни. Затворените прозорци не помагат, дори през плътната дограма шумовият тормоз продължава. Жалба има и от останалите съседи.

Главният архитект на общината В. Тинчев отговори на жалбата ни, че направили проверка, която установила, че издаденото от тях удостоверение за въвеждане в експлоатация е за търговски център с магазини, кафене и автокозметичен център. Не констатирали нарушение на обществения ред и уведомили фирмата-собственик да спазва наредбата и да не вдига шум от 2 до 4 следобед, вечер след 23 ч. през лятото и след 22 ч. през зимата, защото глобата е 200 лв. при пълно нарушение и 500 лв. при рецидив. Нито дума за констатацията на РЗИ инспекторите, чийто протокол бях приложил.

От полицията пък предупредиха официално собственика В. Велев да не се саморазправя с мен, да не ме обижда и да не ми се заканва. Никаква реакция обаче нямаше на молбата ни за съставяне на актове за нарушение, въпреки че неведнъж сме сигнализирали на тел. 112 и патрулки са се отзовавали на сигналите ни за невъобразим шум в следобедните часове, както и в почивните дни. Така на практика излиза, че няма кой да следи и да налага санкции за неспазване на Наредбата за обществения ред.

С повторна жалба до главния архитект на общината настоях да ми изясни автомивка и автокозметичен център едно и също ли е и при проектирането спазени ли са изискванията за проектиране, осигуряване на транспортни връзки и задължителното наличие на паркоместа, както и процент озеленяване в парцела с автомивката. Арх. Тинчев прилежно ни отговори, че фирмата щяла да изгради шумопоглъщаща стена, за да приведе нивото на шума под 35 децибела, и ще ни уведоми, когато бъде издадено разрешение за строеж на стената.

Няма срокове, няма спешност за разрешаване на конфликтната ситуация, потърпевши от която сме всичките живеещи в двете нови кооперации, болшинството млади семейства с малки деца. Аз и съседите ми сме омерзени от бездействието на институциите и от чиновническия подход към един изключително важен за нас проблем, затова подготвяме гражданско неподчинение. Лично аз ще търся правата си за причинен тормоз по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди”, декларира благоевградчанинът.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене