Кметът Илко Стоянов заварил Благоевград с огромни задължения

Община Благоевград е имала огромни задължения по време на стъпването на длъжност на кмета Илко Стоянов тази година.

Това разкри самият градоначалник в интервю за kmeta.bg.

“Предпочитам да се съсредоточим върху бъдещето. Но ще кажа съвсем телеграфно – заварихме Общината с огромни задължения, което няма как да не се отрази на работата на администрацията, на града, селата и хората, които живеят тук. Към 14 юли 2021 г. задълженията на Община Благоевград бяха близо 19,5 млн. лева, като само за два месеца, в резултат на стриктна финансова дисциплина, от момента на встъпването ми в длъжност, успяхме да намалим дълга с близо 0,5 млн. лева. И сега продължаваме да работим в посока стопяване на задълженията, защото финансовата стабилност на една община е от основно значение за нейното бъдещо развитие“, съобщи Стоянов.

Той допълни, че ежедневно трябва да приоритизира проблемите и предстоящите дейности в Благоевград.

„Истината е, че имаме желание да свършим много неща за кратко време, но трябва да отчетем всички налични фактори, включително и външните. В тази връзка в момента общините като цяло се намират в изключително сложна ситуация, заради случващото се в държавата. Нека си го кажем направо – на национално ниво няма стабилност, за няколко месеца сме свидетели на няколко избора за НС, преди дни участвахме в трети такъв. Няма как това да не дава отражение на отделните административни единици.

Липсата на финансова сигурност, заедно с натрупаните задължения през годините на Община Благоевград допълнително усложняват нещата в голяма степен. Ежедневно се налага да приоритизирам нещата и измежду няколко важни проблема за Благоевград, трябва да преценя кое да бъде решено и кое се налага да почака“, допълни градоначалникът.

kmeta.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене