Д-р Мария Радойкова: Да се гледа ефективността на лечението, а не правописните грешки в документацията!

Не може да върнем пациент в спешно състояние, а от здравната каса ни поставят лимити на дейността, твърди директорът на МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев

 

 

 

 

 

 

Д-р Мария Радойкова вече десета година е изпълнителен директор на МБАЛ „Иван Скендеров” в Гоце Делчев. Година и половина е ръководила и Медицинския център в града. Тя е анестезиолог и не спира да работи по специалността си. Стажът й в здравеопазването е 24 години. Познава най-добре проблемите, перспективите и дейността на общинската болница.
– Г-жо Радойкова, реформите в сектора не спират. В същото време финансовото положение на повечето общински болници винаги е тежко. Така ли е и в МБАЛ „Иван Скендеров”?
– Ние сме някъде по средата. Не можем да се похвалим, но не бива и да се оплакваме. Нямаме големи задължения, които да са просрочени за дълъг период от време. Нашите партньори проявяват разбиране. Няма опасност да ни запорират сметките заради дългове. Стремим се да се развиваме. За целта спазваме строга финансова дисциплина, минимизирани са разходите ни. Проблемът е, че често се налага да чакаме пари, които сме изработили. Но те са над лимита, който ни е поставен. Надяваме се, че Здравната каса ще ни преведе въпросните 70 000 лева. Защото един лекар не може да върне пациент в спешно състояние, човешкият живот е над всичко. С тези пари ще се разплатим с част от фирмите. Ще платим консумативи и лекарства.
– Често се налагат санкции на болниците, не им се признават клинични пътеки. Защо се получава това?
– Смятам, че е време да се промени начинът на контрол на нашата дейност. Разбира се, че трябва да е контролира работата ни. Но сме се превърнали в писарушки, лекарите губят повече време да пишат, а не да преглеждат, диагностицират и лекуват. Никой не гледа как лекуваме хората, а се взират в написаното. Не може заради една буква или една запетайка да не се признава дадена клинична пътека. Най-важното е лечението на пациентите, а не дали е допусната правописна грешка при описването на това лечение.
– Успявате ли с времето да предлагате по-качествени услуги на пациентите?
– МБАЛ „Иван Скендеров” е модерно здравно заведение, което предлага квалифицирана болнична диагностична, лечебна и рехабилитационна помощ на нуждаещите се от активно лечение. То разполага със 155 легла, разпределени в 11 отделения – вътрешно, хирургично, ортопедо-травматологично, детско, неврологично, инфекциозно, акушеро-гинекологично, по анестезиология и интензивно лечение, по образна диагностика, по физиотерапия, по хемодиализа. Не сме открили нови звена, но по-важното е, че не сме закрили нито едно от съществуващите. За ефективността на лечението и възстановяването на пациентите работи и приемно-консултативен кабинет, медико-диагностична лаборатория и отделения без легла, обособени в диагностично-консултативен блок. Осигурена е модерна апаратура за прецизна диагностична и лечебна дейност. Висококвалифициран е медицинският персонал, обезпечени сме с кадри, но се нуждаем от повече млади лекари. Не спираме да работим за по-доброто обслужване и обгрижване на своите пациенти. Те се настаняват в удобни болнични стаи, всяка от тях е с телевизор. По-качественото лечение увеличи броя на пациентите ни в последните години. Обслужваме 4 общини – Гоце Делчев, Хаджидимово, Сатовча и Гърмен, където има близо 80 000 души население.
– Как привличате млади специалисти във вашата болница?
– За това много ни помага община Гоце Делчев. Заедно сме изградили стратегия за кадровото обезпечеване на болницата. Не се притесняваме от трудностите, вървим в правилната посока. Ръководството на болницата не спира да обменя опит с водещи лечебници в съседна Гърция. Общината пък осигурява на лекари – специалисти безплатни общински жилища. Финансира и специализациите на млади медици. Но има условие – след специализацията си да останат и да работят 5 години в гоцеделчевската болница. В момента трима млади лекари са подписали такива договори. Чакаме да приключат специализациите си и да започнат своя трудов стаж при нас. 5 години са задължени да работят тук, след това могат да отидат и в друго здравно заведение.
– Разчитате ли на проекти за модернизирането на болницата?
– Това е най-добрият начин да подобрим и базата, и оборудването, и енергийната ефективност. Болницата бе обновена и модернизирана в началото на 2014 г. по проект. Благодарение на него пациентите получават по-качествено обслужване на високо ниво, с което не могат да се похвалят повечето лечебници в страната. Новата модерна апаратура дава възможност на лечебното заведение да защити повече клинични пътеки и по този начин да увеличи приходите си. Проектът бе финансиран по ОП „Регионално развитие” 2007-2013 г. и бе на стойност 3.3 милиона лв. Доставена бе нова високотехнологична медицинска апаратура за образна диагностика, лечение и лабораторни изследвания, направи се ремонт на помещенията, изгради се втори външен асансьор, създаде се достъпна среда за хора с увреждания. От възможността за качествено диагностициране и лечение сега се възползват над 70 хиляди жители от региона, без да се налага да пътуват, за да търсят медицинска помощ в Благоевград или София. Преди 4 години с проект на стойност над 500 000 евро бе подобрена енергийната ефективност на трите корпуса на болницата. С 400 000 лева по проект по Трансгранично сътрудничество с Гърция преди време бе закупено ново медицинско оборудване. Отопляваме се на пелети, пациенти дори се оплакват понякога, че им е много горещо.
– Кое ви носи удовлетворение от работата?
– Признанието за нашите усилия и качествено здравеопазване е по-големият брой пациенти през миналата година в сравнение с 2014 г. Съвсем нови са акушеро-гинекологичното, ортопедичното, хирургичното отделение, за образна диагностика, за хемодиализа. Получихме лапароскопска и ендоскопска техника и апаратура. Целият ни екип е много по-мотивиран и дава всичко от себе си за обслужването и лечението на пациентите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене