Шокираща изповед на жертва на лихварска схема Благоевградчанин живее 4 г. в автомобил, вилата му се оказа с двама собственици

Благоевградчанин живее от 4 години в лек автомобил, тъй като останал без жилище. 69-годишният Виктор Михайлов останал на улицата, след като синът му Иво затънал в дългове и загубили жилището си. Тогава той се пренесъл да живее във вилата в село Железница, която впоследствие синът му заложил при лихвар, за да получи пари назаем. Впоследствие Иво започнал да получава заплахи за живота си и прехвърлил вилата на приятелката си Христина. Заканите не спрели, той получил инсулт и докато бил в болницата, приятелката му продала вилата на благоевградчанина Николай Гълъбов.

7

Сделката за покупко-продажбата е изповядана пред нотариус през 2009 г. Нотариален акт за собственост обаче има и Виктор Михайлов, срещу когото вчера бе образувано изпълнително дело заради дълг от 5000 лв. Парите му дал през септември миналата година 63-годишният Васил Димов, като била подписана запис на заповед. За обезпечаване на дълга по негово искане е наложен запор на вилата, която се води собственост на Виктор Михайлов. Вчера в имота бе извършен опис от служители на частния съдебен изпълнител Шукри Дервиш. Вилата бе отключена от собственика от 7 години Николай Гълъбов, който осигури достъп до нея на хората на ЧСИ. На място беше и адвокат Георги Ангов, представляващ интересите на кредитора Васил Димов. Появата на двама собственици на имота не смути служителите на Шукри Дервиш и описът бе направен.

33

Пред репортер на вестник „Струма“ Виктор Михайлов заяви, че вилата е негова собственост, притежава нужните документи и е плащал редовно данъците си. Същото твърди и Николай Гълъбов, който беше на описа с адвокат Солачка. Той представи документите по сделката за покупко-продажбата, която е изповядана през 2009 г.

„Купих вилата от Христина. Плащам данъци и в момента аз също съм изнудван. Този имот е мой, а искат аз да връщам пари, които е получил като заем Виктор Михайлов от Васил Димов. Как е възможно това – да има двама собственици на един имот”, заяви Николай Гълъбов, който се занимава с частен бизнес.

„Ти не си собственик, защото не си дал една стотинка. Синът ми я продаваше за 45 000 лв., а Христина е получила 5000 лв.”, контрира Виктор Михайлов, който започна да сипе клетви към другия собственик. 69-годишният благоевградчанин вчера бе убеден, че описът на вилата се прави, за да бъде въведен той във владение. Едва на място научи, че описът е заради негов дълг към Васил Димов. „Кълна се, че не познавам такъв човек. Не съм взимал никакви пари от него. Аз съм на работа при Георги Шапков и благодарение на него съм жив. Спя в колата си, която е в неговия гараж. Синът ми имаше заем към банка от 36 000 лв. и за да го върне, обяви вилата да продажба. Заплашваха го с убийство, пребиха го на вилата, намерих го на легло в кардиологията, пръста му рязаха. Накрая избяга в чужбина. Притиснаха приятелката му да продаде вилата и тя взе само 5000 лв. В прокуратурата има жалба от 8 години при Орхидея Андонова, но нищо не се прави. Искахме й отвод, тя не си даде. Писали сме жалби навсякъде – дори до президента Росен Плевнелиев, който също се застъпи за мен. Той писа и до кмета на Благоевград Атанас Камбитов с молба да ми дадат общинско жилище”, разказа одисеята си Виктор Михайлов.

По телефона се свързахме със сина му Иво, който е намерил спасение в чужбина. „Работих в агенция, която уреждаше визи за Америка, но бях измамен с 50 000 евро от човек от София. Парите бяха на наши клиенти и или трябваше да ги върна, или да вляза в затвора. Заложих вилата при лихваря С. Пърличев, сключихме предварителен договор за 11 000 евро за покупко-продажба. Започнаха закани за убийство и я прехвърлих на приятелката си Христина. Когато отидохме да подготвя документите в Симитли, получих инсулт и влязох в болница. Тогава са отишли при нотариус и я прехвърлят на Николай. Вилата струва 60 000 лв., но на Христина са й дали 1000 лв. След няколко дни Станислав й дал още 4000 лв. Така че вилата не е платена. Николай не е дал нито стотинка. Не знам изобщо как я е купил, защото избягах в чужбина. Иначе щях да съм в гробищата при майка ми.

Две години не съм напускал стаята си вкъщи, живеех като затворник. Давал съм показания в полицията, писал съм жалби до прокуратура, омбудсман, до ЕС. Тотално бездействие. От полицията ме обявиха за издирване. Аз се обадих по телефона на разследващия да му кажа да ползват показанията ми отпреди това, тъй като няма да се върна, защото имам заплаха за убийство. От 4 години съм в чужбина, стъпих си на краката, работя и помагам на баща си. Аз съм строителен инженер, най-важното е, че съм жив и се чувствам свободен човек“, каза по телефона 46-годишният Иво Михайлов. Той добави, че вече е събрал смелост, и ако трябва, ще дойде в България, за да свидетелства по делото за вилата. А такова със сигурност предстои, тъй като при двама собственици по документи спорът ще бъде отнесен в съда.

struma.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене