Двойка белоглави лешояди, обитавали Кресненския пролом, снесоха яйце в Център за диви животни Ракитна

Женската белоглава лешоядка Сание снесе яйце в Център за диви животни Ракитна. Изстрадалата птица след стрелба и спасителна мисия в Турция, с едно крило, сформира двойка с мъжкия Кодж, също с нелека съдба и травма в крилото. Двойката дадоха най-прекрасния подарък на екипа на „Живот за Кресненския пролом“ в последната година от проекта. Центърът за диви животни в село Ракитна е построен за рехабилитация и размножаване на лешояди, елени и костенурки.

Историята на Сание е дълга- възрастна женска белоглава лешоядка, която пристигна от Каталуня, Испания през юни 2014 г, в рамките на проект Завръщане на лешоядите в България. Тук птицата бе маркирана с крилометки и пръстен К8Х и специален GPS/GSM предавател и освободена от волиерата за адаптация на лешояди над Котел.

Предавателят позволява на екипа да проследи удивителното пътешествие на К8Х на север, през Румъния и Молдова и после на юг, през България, до европейската част на Турция. Тук К8Х се задържа до януари 2015 г., когато заедно с тревожни координати от предавателя, екипът на Зелени Балкани получи странно телефонно обаждане. Оказа се, че К8Х е била простреляна, след което е спасена от жителите на село Балабанкуру.

Птицата е транспортирана до Ветеринарния факултет и поставена под топлите грижи на проф. д-р Серхат Орсой. Наложило се операция на лявото крило и бавно и мъчително възстановяване. Лешоядката получи и името си – Сание. Едновременно с лечението, започна и подготовката на документите за завръщането на Сание. Решили, че най-добре за птицата е да се върне в България, където има шанс да бъде включена в програма за размножаване в плен и така, макар и ранена, да помогне за спасяването на вида си. Така през 2015 тя пристигна в Центъра за диви животни Ракитна.

Мъжкият Кодж е също испанска птица, пусната в Котленска планина но след година на свобода получава травма на крилото и успява да оцелее около месец край площадката за подхранване за лешояди. По-късно е уловен и рехабилитиран в Спасителен център за диви животни в Стара Загора. В Кресненския пролом е от 2013, а при повреда на волиерата от ураганен вятър, птицата излетя и падна в река Струма. Драматичната съдба на белоглавия лешояд Кодж го доведе в Центъра за диви животни Ракитна, в една клетка със Сание.

След като се излюпи, първото снесеното яйце от двойка белоглави лешояди успешно ще полети над Кресненския пролом.

www.struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене