15 археолози започват разкопките на античния град „Хераклея Синтика“ от 30 април

 Одобрени са 15 души, които ще ра­ботят и този архео­логически сезон на разкопките на ан­тичния град „Херак­лея Синтика“ край Петрич, в землището на село Рупите, съ­общи директорът на ИМ –Петрич, Сотир Иванов. Разкопките ще започнат от цен­търа на античния форум, както е било и през останалите сезони. Избрани­те „археолози „ са местни жители, и няма да ползват транспорт до мястото на разкопките.

 Това е било единственото изискване, което е надделя­ло при избора на хора, заети в разкопките на античния град, информира Иванов. Той се надява новия се­зон да е като предишния, където бяха намерени из­ключително богати антич­ни артефакти, като златна огърлица, , която в момента е изложена в музея, на вни­манието на всички посетите­ли. По думите му, античният град, няма съпоставим, като обект в страната ни, което го нарежда на челни позиции, като музей на открито. “За­това и интересът към него от стра­на на туристите е голям. Вече не говорим за посе­щаемост от ту­ристи от страни, като Македония и Гърция, а от цяла Европа.

 През по­следните дни, има дори посетители и от Азия и Аме­рика. “, похвали се директорът на музея на открито. Според С. Иванов обаче е необходи­мо пътят да бъде асфалтиран напълно. Сега той е с положена настилка до средата, което затрудня­ва достъпа до него, от стра­на на желаещите да го посе­тят. Той отряза мераците на всички останали кандидати, които са готови да работят на разкопките с думите, че в съседство с обекта, в село Дамяница, се набират око­ло 350 души. “При нас броят е ограничен. Ние работим само с местни жители –и, те са 15 на брой, и всичките са от село Рупите. Защото сме доволни от тях и този сезон ще разчитаме на труда им. Останалите, които искат да работят на разкопки от този сезон, могат да се обръщат към колегите от ИМ –Сан­дански, където в момента набират хора за разкопките при село Дамяница“, е съве­тът на директорът на ИМ-Пе­трич.

Валентин Герчев

Вестник „ТОП ПРЕСА“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене