3 МЕСЕЦА СЛЕД ТИТЛА №20! Бизоните с рекордно класиране в европейската клубна ранглиста по бейзбол

Безболният ни шампион „Бизони“ /Бл/ подобри собствения си рекорд за най-предно класиран български отбор в европейската клубна ранглиста. Избраниците на играещия наставник Ясен Неделчев са на 32-о място в подреждането за 2015 г. с 10,75 точки, изкачвайки се с 6 стъпала в сравнение с предишната си позиция в Топ 50. За втора поредна година номер 1 на Стария континент е холандският първенец „Ротердам Кюрасао Нептунус“ /36,83 т./, актуален носител на европейската купа. Втори е вицешампионът на Италия и Европа „Униполсай Болоня“ /32,17/, а трети е италианският шампион „Римини“ /31,17/.

Класацията се изготвя ежегодно от 2007 г. на базата на два основни критерия – постижения на национално и международно ниво, и силата на бейзбола в съответната страна. През миналата година бизоните извоюваха рекордна 20-а титла в България. Те  спечелиха 18 от изиграните 23 мача за първенство – 13 победи и 3 загуби в редовния сезон, и 5 победи и 2 загуби в плейофите. Освен това благоевградчани се представиха отлично в квалификацията за европейската купа в Атина, където триумфираха в 4 мача от 6 възможни, губейки финала с „Виена Метростарс“. „Бизони“ попада в европейския Топ 50 за четвърти път след 2008 г. /46-и/, 2010 г. /45/ и 2014 г. /38/. Единственият друг български тим, включван в класацията, е „София Блус“, който се нареди 48-и през 2013 г.

ясен неделчев

„Престижно е да си в такава класация, това значи, че те има на картата и бейзболните хора те познават”, коментира Я. Неделчев. „Придвижваме се напред въпреки всичко – липса на финанси, аматьорски статут, текучество на състезатели. Не се оплаквам, никога проблемите не са ме спирали. И на колегите не им е лесно. От 44 държави, членки на европейската федерация, в 10 бейзболът е професионален спорт. На този фон постижението ни е много добро”, допълни благоевградският президент на БФБейзбол.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене