Осъдиха четирима роми за масовия бой, запалил искрата на протестите в Гърмен

Магистратите в Гоце Делчев осъдиха четирима цигани за масовия бой в гърменския квартал „Заграде“, в който се включиха десетки жители на селото и двойно повече роми от гетото.

Заради безредиците на 23 май миналата година бе вдигната на крак цялата полиция от Гоцеделчевско, а впоследствие се наложи и намесата на жандармерията.

Тримата осъдени условно на по 5 месеца с 3-годишен изпитателен срок – К.Л.А, В.А.Р. и А.В.Р., съдът определи като съучастници на основния подбудител на мелето – Марин Р., който получи 1 година лишаване от свобода при първоначален строг режим в затворническо общежитие.

Тежката и ефективна присъда, която Районният съд в Гоце Делчев му наложи, е заради причинените от него разкъсно-контузни рани и хематоми в областта на гърба, гръдния кош, кръста и тила на Георги В. от с. Гърмен.

В съдебна зала стана ясно, че Марин Р. е бил осъждан многократно за побоища и кражби. Той бе задържан още в нощта на жестокото меле в Гърмен и прекара повече от 6 месеца в следствения арест, като този период ще му бъде приспаднат от наказанието.

Към 17:00 часа на 23 май 2015 г. на кръстовището в гърменския квартал „Заграде“, след забележка за силна музика от микробус с роми, берачи на гъби и боровинки, пияните цигани запалиха искрата на продължилите повече от 3 месеца протести на жителите на община Гърмен.

Хората протестираха срещу ромските набези и незаконното строителство в ромския квартал „Кремиковци“, вследствие на което бяха съборени над 10 жилищни постройки.

Според закона събарянето на неказонните къщи в гърменското гето ще продължи и през пролетта.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене