23 души са задържани при мащабна спецакция в Перник

„Лягай долу! Лицето на земята, не мърдай, ръцете на гърба” – с тези викове се събудиха вчера половината бандити от Перник, които бяха арестувани в креватите си. Точно в 5 ч. ченгетата нахлули в домовете на най-добрите автоджамбази и крадци от миньорския град, съобщава „Телеграф”.

„Задържани са 23 криминални проявени лица. Двама са съпричастни към крупна кражба в София на магазин за бяла и черна техника, останалите са в елита на автомафията”, обясниха от Главна дирекция „Криминална полиция”, която ръководи операцията съвместно със СДВР.

„Половината Перник е по арестите, другите са в шок. Въртят телефони, вайбъри, пишат по Фейсбук, лудница е. Това беше и целта, нека се стреснат малко. Бяха започнали да вдигат по 4-5 коли на нощ, това е недопустимо”, казват разследващи.

Сред закопчаните бил и автокрадецът Иван Иванов, който свил луксозния джип „Мерцедес” на фолкпевицата Магда. Компания в ареста му правят Медкето, Пикьоро, Кръто, Чочо и куп други джамбази, които са се превърнали в легенди в подземния свят. „Задържаните са от 4 групи за кражби на автомобили от среден и висок клас. Освен на територията на Перник и София, има оперативни данни, че са действали още в Дупница, Благоевград, Петрич, Враца, Монтана”, обясниха ченгета. Само от къщата на душманина на Магда били иззети 63 двигателя със запилени номера.

„Към момента сме установили, че групите стоят зад кражбите на 3 возила – основно лимузини и джипове за по 50-60 бона всяка, но предполагаме, че цифрата ще скочи тройно. Това са престъпления, извършени само в последния месеца, а реализираните приходи са в размер на стотици хиляди левове”, коментираха от ГДКП.

Двама от задържаните стоят зад дръзкия обир на магазин „Технополис” в София преди време. Смята се, че те са се учили на занаят от пернишките корифеи в този бранш Пуйката, Ники Мирчев и Вели Дългия, които стоят зад дръзките удари на инкасо коли и банкови клонове. 

„Операцията е предприета от дирекцията и СДВР, за да няма изтичане на информация. А и моментът на изненадата е най-важен, особено в Перник”, шегуваха се разследващи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене