ШОКИРАЩО! Непълнолетни бандити сеят СПИН и хепатит!

Всеки четвърти непълнолетен престъпник, настанен в социално-педагогически интернат (СПУ) у нас, е избягал и се търси от полицията. Официално издирваните към момента хлапета са 20, става ясно от справка в на Министерство на образованието, които се грижат за функционирането на педагогически интернати и т.нар „възпитателни училища интернати (ВУИ), пише „Телеграф“. Най-често децата попадат там заради кражби, просия и други криминални прояви. Голяма част от тях успяват да избягат без проблем  и да се превърнат в закоравели престъпници.

Част от избягалите от интернатите деца се оказва, че са болни от тежки заболявания, става още ясно от доклада на обществения защитник. Проверка във възпитателното училище в Завет е установила, че от там липсва момче, което е ХИВ позитивно и има хепатит С. Честа практика в интернатите е да се настаняват деца с различни тежки заболявания като епилепсия и шизофрения, за които престоят на подобни места е рисков.

Затова и омбудсманът препоръчва преди настаняването на младежите  в интернати задължително да им се прави медицинска експертиза. В част от училищата се оказва, че липсват документи за извършени ваксини на децата.

Не всички интернати обаче приемат деца, престъпили закона. Някои от тях са се превърнали в социални домове, които приемат деца от бедни семейства, коментира наскоро Мая Манолова, разказвайки за случай, при който момче от интернат е изпипвало панически страх от душ, просто защото никога не е виждало такъв.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене