Броят на птиците показва кои са опасностите от промяна на околната среда по река Места и край язовир Доспат

В редакцията получихме писмо от председателя на клона на Българското дружество за защита на птиците в Гоце Делчев – Димитър Попов. Броят на пернатите е важен индикатор за състоянието на природата. Вижте какви са опасностите за екоравновесието в региона.

МИТКО ПОПОВ ПТИЦИТЕ

Уважаема редакция на в-к Хроника, благодаря от сърце, че винаги отразявате достоверно и професионално инициативите и природозащитните кампании на клон Гоце Делчев към БДЗП.
Чувствам се щастлив, че чрез страниците на вестника мога да споделя радостта от моя труд и този на колегите ми, както и на всички поддръжници на идеята за опазването на птиците и българската природа. Искрено се надявам да докоснем сърцата на повече хора и ги направим съпричастни с проблемите на птиците, които са сред най-чувствителните организми на планетата. Те са сред първите, които реагират на промените в околната среда. Проследявайки техните навици и промените в популациите им, съдим за качеството на живот и на хората. Проблемите на птиците са и наши проблеми. Нека не забравяме, че само преди около век човекът успешно е изтребил и заличил от лицето на земята цели племена. На път е да се случи нещо много по-страшно. Планетата се задъхва в следствие на човешката дейност. Все по-често стават природни бедствия, средната годишна температура се покачва, а ледниците започват да се топят.
От няколко години насам среднозимното преброяване на водолюбивите птици се провежда при положителни температури. Северните видове престанаха да правят прелети и да идват по нашите земи, дано не се случи същото и с видовете, които зимуват в Африка.

ПАТИЦА И МАЛКИ
С всяка изминала година, екипът ни регистрира все по-малко птици, не само зимуващи, но дори и често срещани видове като сивата и голямата бяла чапла. Намаляла е и популацията на белочелата водна кокошка. За сравнение ще кажа, че миналата година регистрирахме около 5000 птици от вида, докато тази година те са само 140. Топлото време и липсата на сняг довеждат до промяна на естествените местообитания на птиците, което е причинено от интензивните климатични промени, които вече все по-често се наблюдават. Нивото на водата в яз. Доспат е драстично спаднало. Не е имало толкова суха и топла зима според думи на местните жители. Докато положението по поречието на р. Места е точно обратното, пълноводната река е като стихия. Скъсала е речната дига на няколко места, доколкото екипът ни успа да види, дигата е скъсана на 3 места. Едното е близо до моста между с. Блатска и гр. Хаджидимово, залети са с вода цели ниви, има паднали дървета, скъсани кабели. Другите две места са на север, близо до рибарници Гоце Делчев. На практика сега реката тече по старото речно корито, в което имаше образувани малки езерца и блата с тръстика, подходящи за много видове водолюбиви птици. На това място екипът ни през годините е наблюдавал екзотични видове като ням лебед, къдроглав пеликан, кокилобегач и много други. Със сигурност това място много ще ни липсва. Проявена е небрежност и от страна на хората, защото частично разрушената дига можеше да се възстанови.

Най-често наблюдавани видове – Зеленоглава патица, Сива врана и Голям корморан
Най-много птици на квадратен километър – яз. Доспат
Най-многоброен вид – Фиш
Най-често наблюдавана граблива птица – Обикновен мишелов

Накрая искам да благодаря за всички, които се включиха и помогнаха при осъществяването на тазгодишното среднозимно преброяване.
ДЛС “Дикчан” – с. Сатовча, на директора на ловното стопанство инж. Пламен Поюков, Борислав Мандев
ДГС – Гоце Делчев, на директора на горското стопанство инж. Васил Мутафчиев,
Георги Гулев
За безценната помощ на Любомир Николов от гр. Гоце Делчев
За финансовата подкрепа на Стефан Хаджиев от с. Кочан

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене