Гоцеделчевският генерал Андрей Боцев сред спряганите имена за началник на отбраната

Генерал Андрей Боцев, който е военен кадър от Гоце Делчев, е сред спряганите имена за мястото на началника на отбраната Румен Николов, за когото се говори, че се очаква скоро да бъде освободен от длъжност поради изтичане на мандата му.

Затова че вицеадмирал Николов ще сдаде поста, според военни, говорели и последните събития. Примерите, които се сочат като знакови в тази връзка, са, че президентът Росен Плевнелиев не му е подал ръка в деня на водосвета на бойните знамена на Богоявление. На пресконференцията на премиера Бойко Борисов и министъра на отбраната Николай Ненчев на авиобаза „Граф Игнатиево“ преди няколко дни също не е било споменато за продължаване на мандата на Николов.

От доста време отношенията между вицеадмирал Румен Николов и военния министър също били хладни. В средите на висшето военно представителство се говори, че министър Ненчев не можел да забрави факта, че адмиралът е бил назначен на този пост от министър на БСП и че самият той е членувал в столетницата, пише Инфомежа.

Генерал-майор Андрей Боцев е минал през всички нива на военната служба в пехотата.

В момента той е главнокомандващ на най-големия вид въоръжени сили в страната. Той има най-голям принос с участието на България в миротворчески операции – сухпътните войски. Генералът се ползва с подкрепа в президенството и има доверието на офицери, сержанти и войници.

Сред спряганите имена за креслото на вицеадмирал Румен Николов са още заместникът му генерал-лейтенант Константин Попов, бившият министър на отбраната Аню Ангелов, генерал-майор Румен Радев и контра адмирал Митко Петев. Според военните не са изключени и изненади.

Генерал-майор Андрей Боцев е роден на 26.11.1959 г. в гр. Гоце Делчев. През 1981 г. завършва мотострелковия профил на ВНВУ „Васил Левски”. Офицерската си кариера стартира, като командир на взвод, след което заема длъжностите: командир на рота; командир на мотострелкови батальон; началник-щаб на мотострелкови полк; заместник-командир и командир на мотострелкови полк; началник-щаб на бронетанкова бригада; ВРИД командир на бронетанкова бригада и командир на планинска бригада.

В щаба на Сухопътните войски е бил началник на направление; заместник-началник на отдел; заместник-началник на щаба по подготовката на войските; заместник-началник на Сухопътните войски, началник на щаба на войските. Завършил е ВА „Г. С. Раковски”, а през 2014 г. и Генералщабния й факултет.

Считано от 30.06.2014 г. е повишен в следващо висше военно звание „генерал-майор” и назначен на длъжността „командир на Сухопътните войски”. Сред множеството награди, връчени на генерал-майор Боцев, са: медалите „За отличие в БА” и „За заслуги към БА”; наградни знаци „За вярна служба под знамената”; поименно лично оръжие „карабина”.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене