За една година 56 пъти са завишени нивата на прахови частици във въздуха на областния център

Стряскащи са данните на на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите От началото на годината 56 пъти са били завишени нивата на фините прахови частици във въздуха в Благоевград.

Допустимото превишение на средноденонощната норма на фините прахови частици за годината не трябва да е повече от 35 пет пъти. В Благоевград това се е случило 21 пъти над разрешеното, като само за последния месец ноември на един от всеки два дни въздухът е бил мръсен.

Не случайно по последни данни Благоевград заема трето място в България по замърсяване на атмосферния въздух. Според тях 65% процента от замърсяването се дължи на битовото отопление, 12% процента на транспорта и едва 2% на промишлеността. Едни от основните замърсители си остава транспорта, въпреки че данните сочат друго.

Остарелите автобуси и автопарка в Благоевград бълва отрова ежедневно. За никой не е тайна, че в града се движат автобуси на близо половин век, а като прибавим към тях и автомобилите втора ръка, които са без катализатор, положението става извън контрол.

Що се касае до промишлеността, едни от основните замърсители си остава Био тец Рубин. От комина на уж Био тец ежедневно излиза задушлив отровен черен дим. Десетките сигнали към РИОСВ поне за сега не дават резултат.

Единственият изход според главния еколог на община Благоевград е да се обособи зона, в която не е разрешено изграждането на предприятия. Разбира се Био Тец Рубин, който е един от основните замърсители на въздуха трябва да попадне в тази зона, за да бъде стопирана неговата работа. Също така трябва да има и зона, в която не трябва да се движат автомобили.

За да се подобри качеството на въздуха в Благоевград се предвижда още редовно измиване на уличните настилки и повече зеленина в междублоковите пространства. От Община Благоевград предвиждат редица мерки за по-чист въздух, като увеличаване на газификацията в града, поставяне на филтри за фини прахови частици на комините, както и подмяна на автобусите в градския транспорт.

Предвиждат се и обособени зони с ниски емисии. Жалко е, че до момента никой не взема мерки за ограничаване дейността на замърсителите на въздуха. Пиар акция във Фейсбук си направи местен общински съветник, който се зарече да вземе крути мерки, да прави проверки в Био Тец Рубин, но нищо. Нищо не направи Злата Ризова, която с дни популяризираше скандалните си реплики с шефа на био теца в мрежата.

Партии и политици, които уж се борят за чиста и зелена среда, освен да политиканстват и да се занимават с несвойствени неща, никаква полза от тях, свързана с наистина сериозните проблеми на Благоевград.

Истината е, че сме свидетели на високопарни и крайно несериозни изявления и предложения, които се оказват балони, спукани при това. Да му мислят благоевградчани, които дишат мръсния въздух, борят се епизодично срещу това, но без подкрепа и гласът остава – глас в пустиня. Слагайте маските и сами се грижете за здравето си.

/struma

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене