2 бебета родени от началото на годината в Кресна, в Ощава и Влахи 4 десетилетия не се е чул плач на новородено

Първият месец на тази година започва с 2 новородени деца в община Кресна. Дали до края й ще има някакъв рекорд спрямо изминалите 5 години, засега може да се приеме само като желание. Общинските власти търсят възможности за поощряване на раждаемостта чрез административни решения. С такава цел общината включва в бюджетните си разходи поощряване на родители без деца чрез ин витро и насърчаване на раждаемостта на 2-ри деца чрез парични поощрения. Ако се анализира картината на раждаемостта през 2011-2015 година, изводите не са оптимистични. Общо са родени 201 деца в цялата община Кресна, като момичетата са 106, а момчетата 95. През  2015 г. са се родили 39 деца, с 4 повече спрямо 2014 г., но са с 6 по-малко спрямо 2011 г. Най-много деца за периода има в Кресна – 150, на второ място е Сливница – 23, и с 18 е  Долна Градешница. В Горна Брезница се раждат по 1-2 деца. В Стара Кресна са се родили 2 деца, макар че селото е обхванато от пълна миграция, а в Ощава и Влахи, някога села с по над 1500 жители, поне от 4 десетилетия не се е чул плач на новородени.

Сривът в раждаемостта донякъде е логичен. За основна причина може да се посочи големият ръст на безработица – около 15%, което е принудило много млади семейства да работят в чужбина, където някои са се устроили постоянно да живеят там.

Засега в СОУ „Свети Паисий Хилендарски” нямат особени притеснения, тъй като съществуването на по 2 паралелки в началния курс са осигурени. Тук учат 380 деца, а някога са били над 900, и то при съществуващи начални училища и в селата Сливница, Долна Градешница и Горна Брезница, които са закрити отпреди десетина години, и всички деца от тези селища учат в Кресна.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене