Кристиан Вигенин: Президентските избори могат да дадат начало на нов политически цикъл

DSC01161

Изминалата година задълбочи негативните тенденции в развитието на България 

„Изминалата година задълбочи негативните тенденции в развитието на България – спад на раждаемостта, висока емиграция, ограничени чужди инвестиции, нарастващ външен дълг. Заедно с това се увеличиха външните рискове и вътрешната нестабилност – както политическа, така и от гледна точка на сигурността.“ Това заяви народният представител от БСП лява България Кристиан Вигенин на първата си за тази година среща с журналисти в Благоевград.

 

Благоевградският депутат отбеляза, че вероятността да се стигне до предсрочни парламентарни избори през 2016-та година не е голяма и зависи каква политика ще начертаят най-висшите политически форуми на втората и третата партия в България – БСП и ДПС. През април БСП ще избере ново ръководство за пълен мандат, което по думите му може да създаде предпоставки за по-активна опозиционна работа и ускорено връщане на доверието към партията. „Пред ДПС има два варианта – с нов лидер да превърне партията в реална опозиция на сегашното управление или да продължи водената досега съглашателската политика“, допълни той.

 

За 2016 г. Кристиан Вигенин изтъкна три предстоящи събития, които ще следи с особено внимание: президентските избори в България, които могат да дадат началото на нов политически цикъл, ако ги спечели подкрепен от опозицията кандидат; изборът на нов Генерален секретар на ООН, в който реални шансове има българката Ирина Бокова, ако правителството не ревизира решението от 2014 г. и президентът не саботира кандидатурата ѝ; парламентарните избори в Република Македония, които може да дадат шанс за ново начало в отношенията с България – момент, за който българското правителство трябва да бъде готово. В отговора на въпрос Вигенин прогнозира, че кандидатът за президент на ГЕРБ няма да е Росен Плевнелиев, защото е неизбираем, а залогът в тези избори е много висок за премиера Борисов.

 

Народният представител сподели пред местните журналисти и какви са по-съществените предстоящи инициативи, в чиято подготовка участва – среща на новоизбраните кметове и съветници – социалисти в област Благоевград през януари в Кресна; Кръгла маса по ситуацията  Близкия Изток и отражението ѝ върху България през февруари и конференция по програмата на Партията на европейските социалисти за реформи в европейската политика през март.

 

11.01.2016 г.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене