Св. Григорий, епископ Нисийски

С душевното си око бодърстващ, светителю, бодър пастир си се явил пред света,
а с жезъла на твоята мъдрост и с топлото ти покровителство
ти си прогонил злословещите като вълци
и невредно си запазил стадото, Григорие всемъдри.

Св. Григорий Нисийски бил писател, философ и богослов

Днес Православната ни църква чества денят на св. Григорий, епископ Нисийски, преподобният Дометиан, епископ Мелитински, св. Маркиан. и св. Теофан Затворник.

Св. Григорий Нисийски бил писател, философ и богослов. От него са останали образцови аскетически трудове, проповеди и речи, както и многобройни писма.

Кратко животоописание

Св. Григорий Нисийски е брат на Св. Василий Велики и на св. Макрина*. Присъствал на II Вселенски събор и изобличил еретиците. Живял добродетелно до дълбока старост. Починал в 394 година.

† Траянополский епископ Иларион, Пространен православен месецослов, изд.Тавор

* Св. Григорий е също брат на Св. Петър Севастийски.

„Считам, че трябва, – пише св. Григорий Нисийски, – да обръщаме внимание и на това, че като остават небрежни, мнозина от пристъпващите към благодатта на кръщението, сами себе си заблуждават и биват почитани като възродени, без действително да са такива… Ако банята на кръщението е послужила на тялото, а душата не е свалила от себе си страстните нечистоти, а обратно – животът след тайнодействието е като живота до тайнодействието, то макар и да звучи смело, ще го кажа и няма да се отрека – че за такива водата остава вода, защото в родения ни най-малко не се оказва дара на Светия Дух.“

Свети Григорий Нисийски оставил множество съчинения, в които се проявил и като духовен ритор, и като догматик изобличител на ересите, и като тълкувател на Свещеното Писание, и като учител по нравственост.

Ораторският му талант се изявил в надгробните слова за светите Мелетий Антиохийски, Василий Велики, света Макрина и в похвалните слова за светите Ефрем Сирин, Григорий Чудотворец, мъченик Теодор Тирон, 40 мъченици севастийски, първомъченик Стефан.

Известни са празничните му слова за Рождество Христово, за Богоявление, Пасха (5 слова), Възнесение Христово, Петдесетница, Сретение Господне.

Най-хубавите му догматични съчинения са: 12 слова срещу Евномий и Катехизис, които съдържат наставления как да се постъпва при обръщане на езичници и иудеи и как при разобличаване на еретици. В съчинението си против Евномий той опровергава учението му и доказва божествената същност на Божия Син, като обяснява и християнското учение за Светата Троица.

Учението за Света Троица, и особено за Бог Свети Дух, той защищавал от съвременните заблуди в много свои съчинения: в словото за Светия Дух против македоняните, в словото за Божествената същност на Сина и Духа, в словото за вярата до Симпликия, до Авлалия за това, че няма три Бога, до елините, в словото против Арий и Савелий.

Към догматическите съчинения на свети Григорий се отнася “Шестоднев”, където решава въпросите, останали без отговор в “Шестоднева” на свети Василий Велики, съчинение срещу манихеите, за сътворението на човека, изследване за децата, умрели некръстени, и съчинение за душата и възкресението.

За разясняване на Свещеното Писание написал няколко съчинения под формата на размишления: Осем беседи върху III глава от Еклисиаст, Петнадесет беседи върху “Песен на песните”, Две разсъждения за надписите на псалмите и беседа за шести псалом, Пет беседи за Господнята молитва, Осем беседи за блаженствата.

Към нравствено-аскетичните му съчинения се отнасят: три изследвания за християнското съвършенство, за целта на живота по Бога, за истинското подвижничество, за девството, за любовта към бедните и други.

От него са останали и 28 писма.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене