Областна управа проспа делото за разваляне на сделка с хотел „Ади” на Чората, съдия Румяна Бакалова го прекрати, осъди областта да плати адвокатски хонорари за над 25 000 лв.

Окръжен съд прекрати делото за разваляне на сделката с продажбата на хотел „Ади“ на Райчо Димитров-Чората. Причината е, че представителите на държавата в лицето на Областна управа – Благоевград са проспали съдебното заседание. След като юристите на ищците не са се явили, съдия Румяна Бакалова не само е прекратила делото, но и осъдила областната управа да плати близо 25 368 лв., от които 14 400 лв. на адвоката на фирма „Одит консулт-2006” ЕООД и 10 968 лв. на адвоката на Райчо Димитров и сина му Димитър Димитров.

26

Инициатор за делото е държавата, която поиска от съда да обяви за недействителна сделката, с която обявеният за конфискация хотел на Райчо Димитров-Чората е дарен на сина му Димитър, а след това продаден на фирма. Така нареченият „Павлов иск“ бе заведен в Окръжен съд – Благоевград от представляващия държавата министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова чрез нейния пълномощник – областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. Държавата претендира за имота, закупен на търг от Райчо Димитров преди 20 години и преустроен в хотел, след като бе обявен за конфискация от съда. Припомняме, че съдът постанови конфискация на няколко недвижими и движими имоти на Райчо Димитров, тъй като били придобити от нетрудови доходи.

Делото се води по искане на Окръжна прокуратура – Благоевград по Закона за собствеността на гражданите в продължение на 12 години, 11 от които в Окръжен съд – Благоевград. В списъка за конфискация попаднаха семейният хотел „Ади“, който се намира на целия партерен етаж на жилищната кооперация на ул. „Катина и Никола Хайдукови“ №45, но по документи се води магазин, едноетажна сграда от 169 кв.м в парк Бачиново, която всъщност е изгорялата дискотека „Романтика”, превърната в конюшна, апартаментът в град Сандански, дворно място от 32 кв.м в Банско, както и 6 автомобила – УАЗ, „Фиат Типо”, „Мерцедес 350”, „Мицубиши Спейс”, „Фолксваген Транспортер” и РАФ.

Съдебното решение влиза в законна сила на 14 ноември 2012 г., а Окръжна прокуратура обявява публично това през януари 2013 г. На 15 март Райчо Димитров в качеството си на управител на ЕТ „Адриана – Райчо Димитров“ и със съгласието на жена си Адриана дарява на 37-годишния си син Димитър магазин от 424 кв.м. Така по документи се води всъщност семейният хотел „Ади“, който се намира на целия партерен етаж на жилищната кооперация на ул. „Катина и Никола Хайдукови“ №45. Данъчната оценка на недвижимия имот е в размер на 290 216 лв., става ясно от изповяданата пред нотариус сделка.

22

Димитър Димитров продава имота на 5 февруари 2015 г. на фирмата за одит, счетоводни и данъчни услуги на Илко Спасов „Одит консулт-2006” EООД, който е съдружник с ексдепутата от СДС Ясен Попвасилев, но в друга фирма със същия предмет на дейност.

Фирмата, който в момента е собственик на хотел „Ади“, заедно с бизнесмена Райчо Димитров и сина му Димитър са тримата ответници по делото, заведено от държавата. За разлика от юристите на областната управа, техните адвокати са се явили в съда. Процесуален представител на фамилия Димитрови е адвокат Бойко Братанов, който е упълномощил колежката си Ирина Станимирова да се яви на процеса. Интересите на последния собственик – одиторската фирма, се бранят от благоевградския адвокат Петър Пешев. Адвокатите са поискали спиране на делото, което е отхвърлено от съдия Бакалова. Тя е решила да го прекрати, като е уважила високите адвокатски хонорари, които ще изплати държавата, т.е. данъкоплатците. Съдебното определение подлежи на обжалване.

В Окръжен съд – Благоевград се чака решение по идентично дело, което бе разгледано от съдия Надя Узунова. Държавата иска да бъде развалена сделка с конфискуван жилищен етаж. Райчо Димитров и съпругата му Адриана са подарили на сина си Димитър въпросния трети етаж в кооперация на ул. „Воден“, състоящ се от 4 стаи, кухня, сервизни помещения, 2 тавански стаи и изба. Нотариалният акт за дарение е подписан на 20 февруари 2013 г. пред нотариус Даниела Георгиева. Впоследствие Димитър Димитров продава апартамента на Величка Соколова, като сделката е изповядана на 6 февруари 2015 г. при същия нотариус Даниела Георгиева и вписана още същия ден в Службата по вписванията в Сандански.

3 години след като съдът се е произнесъл с окончателно решение за конфискация на имотите, се оказва, че то не е изпълнено, заради което се налага водене на нови дела. Държавата иска отмяна на двете сделки – дарението и покупко-продажбата на апартамента в град Сандански на стойност близо 44 000 лв., с които са увредени нейните права на собственик.

25

Припомняме, че Райчо Димитров е взет на мушка преди 18 години, когато срещу него започва преписка в териториалната комисия по Закона за собствеността на гражданите. На 22 декември 1997 г. му е връчена за попълване декларация за имущество, която трябвало да представи до 15 дни, после срокът е удължен с още 2 седмици. Но и след 12.01.1998 г. декларацията не била подадена, пише в докладна записка на следовател Здравко Бакалов, който е бил член на териториалната комисия. Преписката срещу Райчо Димитров приключва през 1999 г., а на следващата година Окръжна прокуратура – Благоевград внася иск в съда по Закона за собствеността на гражданите. Делото се влачи 11 години в Окръжен съд и накрая тримата магистрати Катя Бельова, Валери Междуречки и Надя Узунова решават, че през периода 1993-1996 г. в резултат на нетрудови доходи Райчо Димитров е придобил имущество на обща стойност 13 752 046 (неденоминирани) лева.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене