„Кукерски фестивал „ 2016 ще се проведе в Благоевград, 12 групи взимат участие

Хиляди участници ще станат част от „Кукерски фестивал” 2016 в Благоевград. 12 групи са заявили своето участие тази неделя / 10 януари/ в едно от най- очакваните традиционни събития в града. Началният час за събиране на групите е 10:00 часа в района на ж.п гарата в Благоевград. След това дефилето ще тръгне по бул. „Св.Св. Кирил и Методий” и точно в 11.00 часа първата група ще се представи пред журито от специалисти, което ще бъде разположено на построена сцена, до спирката на автобус №2 пред аптека „Санита”. Времето за представяне и впечатляване на журито и публиката е 15 минути. Награждаването ще се проведе от 14.00 часа, когато се очаква и последната група да завърши своето участие. Ще бъдат отличени групи в категориите „Придържане към традициите”, „Масовост”, „Иновации”, „Най-добра маска и костюм”, „Артистичност”, „Най-добра композиция”, „Най-добра мечкарска група”, „Най-артистични старци” и „Най-колоритна младоженска двойка”, „Най- добър бабугер”, „Най- добра танцова група”, „Най- добра маска пародия” и „Най- атрактивен образ на дявола”.

Изтеглен предварително жребий определи поредността на представяне на кукерските групи. Дефилето ще предвожда групата на кв. „Грамада”, втори са кв. „Струмско”, трети- село Логодаж, четвърти – село Падеш, след тях са село Зелен дол, Покровник, с. Изгрев, Втори квартал, кв. Грамада- втора група, с. Лешко, Трети квартал и кв. „Плажа”.

Жители и гости на Благоевград ще могат да видят традиционни ритуали и персонажи сред които поп, булка, мечка, бабугери и много други герои от народния бит и обредност. Кукерите са заложили и на костюмите, изработени от кожи, при специална техника и съхранение. За първи път занаятчийско изложение- базар ще съпровожда сурвакарските игри. Майстори ще разположат шатри около сцената и ръчно ще изработват предмети, като основната тематика е кукерската.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене