ВИДЕО: 23-годишният Николай Лефтеров от Гоце Делчев хвана Богоявленския кръст в ледените води

Празникът Богоявление, или както още e популярно да се нарича Йордановден, неврокопчани по традиция отбелязват по особено тържествен начин.

И тази година празнуването започна с църковно богослужение в Катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“ в Гоце Делчев. Тържествената литургия и освещаване на йордановденската вода бе водено лично от н.в.п., Неврокопски Митрополит Серафим в съслужение с владишкия клир и църковния хор. След празничното служение миряни, владишкия клир и военни подразделения с бойните си знамена с литийно шествие се отправиха към река Градска на традиционното завирено място за хвърляне на кръста. Дванадесет млади и смели мъже се хвърлиха в ледените води, за да се преборят за улавянето на ритуалния кръст.

Късметът тази година споходи 23-годишния Николай Лефтеров от Гоце Делчев.

„За пети път се хвърлям на този ден в надпреварата за кръста. Предварително се помолих на Господ, ако хвана кръста, да ми даде здраве и късмет“, развълнуван сподели Николай.

Митрополит Серафим благослови късметлията и лично му връчи златно колие с кръст.

На този ден, по традиция се освещават и бойните знамена. Тази година военни подразделения от Благоевград, Съюза на офицерите и сержантите от запаса от Гоце Делчев и Банско дойдоха със своите знамена в митрополитския град, които бяха тържествено осветени от Митрополит Серафим, а литийното шествие бе придружено от гвардейския военен оркестър.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене