Евродепутатът Мария Габриел: България е готова за Шенген

„България отговаря в технически и юридически план на критериите за влизане в Шенген. Това признание го има и от Европейския парламент, и от Европейската комисия. Проблемът за вземането на решение е в Съвета на министрите. Там то се приема единодушно. Според мен трябва да е с квалифицирано мнозинство, за да вървим напред. 28 държави сме, не може една да спира развитието на останалите.“

Това заяви във днес в Благоевград зам.-председателят на групата на ЕНП в ЕС Мария Габриел. „Някога в евросъюза е имало 5,8,10 държави и е било логично да се търси единодушие, но в момента сме 28 и смятам, че е необходимо ново правило за приемане на решенията“, каза още тя.

Габриел призна, че в момента тенденцията не е „За” Шенген, тъй като заради бежанската криза някои държави вдигат отново граници. Евродепутатката е категорична, че не бива да се преразглежда казусът „Шенген”, а да се прилагат приетите и заложени критерии. Призна, че Европа много закъсняла с реакцията си спрямо мигрантската вълна, макар Европейската комисия да приела план за действие още през май миналата година.

„Вътрешната политика на някои страни-членки понякога се различава доста от заявената в Брюксел. Така се създават проблеми и не се реагира адекватно на бежанската криза”, подчерта Мария Габриел. Ръководителят на българската делегация в групата на ЕНП припомни как преди време неправителствени организации набедили България в лошо отношение към бежанците. „Всички родни евродепутати реагирахме остро на тези недоказани обвинения. Важно е да се борим страната ни да има по-добър имидж. Няма как да те уважават в ЕС, ако смятат, че у нас има корупция, че не сме честни и работливи. Но вече има чуваемост на нашия глас, защото пазим добре външните граници на ЕС, инвестираме в регионите, а това води до уважение към нас и родината ни”, каза още Габриел.

Тя увери, че планът на Европейския съюз за действие с Турция, насочен към спиране на наплива от имигранти, няма да се отрази на финансирането на европейските програми за новия програмен период. Лидерите на 28-те страни – членки на ЕС и Турция на среща одобриха финансиране в размер на 3 милиарда евро, които Брюксел ще превежда на траншове за настаняване на сирийските бежанци на турска територия. „Не може да има връзка между двете неща. Няма да допуснем намаляване на размера на финансовите средства по европейските програми”, заяви Мария Габриел.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене