Годината за Гоце Делчев през погледа на Константин Пашкулев!

Динамична година изпрати Гоце Делчев. Първото родено бебе бе Василена, отроче на д-р Петя Чонгова и Кръстю Станев. На 86-годишна възраст си отиде един от най-видните неврокопчани – основателят на Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци Запрю Икономов. Същевременно само за първия месец на 2015 година в МБАЛ „Иван Скендеров“ се родиха 50 бебета.

Културата в Гоце Делчев получи една много ценна придобивка. Общинският съвет взе решение да изтегли дългосрочен кредит за 10 години в размер на 800 хиляди лева. С този кредит се закупиха двата етажа и таванските помещения на сградата на БТК, която е залепена до сградата на читалище „Просвета“. За първи път от откриването си преди 150 години читалището ще разшири площта си, която е крайно недостатъчна. То получи още една придобивка – по проект към просветната институция бе изграден външен асансьор, който улесни достъпа до него на инвалиди.

През 2015 г. стана ясно, че Гоце Делчев ще се раздели окончателно с една почти сбъдваща се мечта за целия регион – превръщането на бившето военно летище между града и село Мусомища в гражданско. Заради фалита на КТБ, закупилата летището срещу 15 милиона лева фирма „Held and willnes” не можа да получи от договорения с банката заем от 40 милиона лева. А фирмата вече се бе бръкнала с 1 милион и 700 хиляди лева само за проектиране.

При изключително голям интерес премина проведеният в Гоце Делчев областен музикален конкурс на Неврокопската професионална гимназия „Димитър Талев“ за талантливи ученически гласове „Voice factor”. След кастинг до финала бяха допуснати 11 финалисти. Лауреати станаха благоевградчанките София Арабаджиева и Теменужка Самуилова.

Неврокопски талант извади своето изкуство извън рамките на родината ни. Славеят на македонската фолклорна музика Николина Чакърдъкова  направи три изключително успешни концерти в Берлин, Франкфурт и Виена.

2015 година бе и годината на институционалните рокади за Гоце Делчев. Шефът на полицията Костадин Ковачев бе сменен с Ангел Зайков, директорът на лесничейството Марко Запрев с Васко Мутафчиев. Шефът на „Български пощи“ също бе сменен. На мястото на Иван Горанов застана Катерина Янудова. Начело на Висшия административен съд пък стана Лозан Панов, който е зет на неврокопчанина Георги Бакалчев.

Годината бе белязана и от шумни скандали.

Първият бе изписването със спрей на скандалните лозунги „Смърт на турците!“ и  „Мразим ви!“ на входа на Районното мюфтийство.  Местните националистически организации на ВМРО и гражданското сдружение „Активна съвест“ напълно се разграничиха от този вандалски акт. Това обаче не анулира протестния митинг, организиран от мюфтийството, на който се стекоха стотици мюсюлмани от целия регион и от страната. От трибуната районният мюфтия Айдън Мохамед официално призова президента Росен Плевнелиев да присъства и да направи първа копка на строежа на нова джамия в Гоце Делчев.

Провокациите на националистическа основа не спряха дотук през изминалата година. Преди началото на свещения за мюсюлманите празник Рамазан Байрям минарето на старата джамия в Гоце Делчев, паметник на културата, осъмна със свинска глава. Отново възникна напрежение, но то спадна след осъждането на вандалския акт от всички партии, институции и местни сдружения.

Районът на Гоце Делчев попадна в централното медийно пространство за месеци наред. Поводът бе ромският бой на жителите на гърменския квартал „Кремиковци“ над българи на 23 май. Започнаха се масови недоволства на българите, митинги и искания за събаряне на незаконните ромски къщи в гетото. Пристигна жандармерия, която остана да патрулира в началото на ромското гето в продължение на пет месеца – до провеждането на изборите за местна власт, на които жителите на общината преизбраха кметицата Минка Капитанова.

Вандали изпочупиха и символите на „Ротари клуб“ на кръговото кръстовище, което е в началото на града, където със средства на клуба бе оформено зеленото пространство.

Годината ще остане паметна и с кончината на няколко видни неврокопчани. Стотици граждани изпратиха в последния им път съпругата на покойния ексминистър на вътрешните работи Николай Добрев и майка на депутата Кирил Добрев – Елка. Неврокопчани се разделиха и с бившия шеф на „Булгартабак холдинг“ Спас Гелемеров, както и с видния устно-челюстен хирург във Военномедицинска академия Васко Тупаров.

Гоце Делчев се сдоби и с една нова мемориална придобивка – паметник на революционера и поет Христо Ботев. Бюстът на великия българин бе осигурен от склада на бившата Школа за запасни офицери в Плевен благодарение на неврокопчанина генерал-майор Андрей Боцев, командир на Сухопътните войски на страната ни.

В политическо отношение годината бе също важна за Гоце Делчев. На проведените местни избори кметът Владимир Москов получи за шести път доверието на гражданите си още на първия тур, като отбеляза смазваща победа над депутата от ГЕРБ Георги Андонов, който за втори път се изправя в битката за кметския стол. Управляващата партия получи и доста по-малко общински съветници от  предишния вот. Очаквано на стола на председател на Общинския съвет отново седна Ангел Гераксиев.

Изминалата година за Гоце Делчев бе важна и в инвестиционно отношение. Много проекти бяха стартирани, а други вече реализирани. Сключен бе договор за санирането на 22 жилищни блока, като четири вече са в процес, а един е готов.  Подменена бе канализацията и наново бяха асфалтирани 31 улици. За над 1 милион лева бе реновиран култовият парк „Панорама“ над града, в който бяха изградени алеи, беседки, спортни съоръжения и малък амфитеатър. Почти е готова новата спортна зала „Арена Неврокоп“ със седящи 1200 места.  Други 7 проекта бяха одобрени, които са на стойност 30 милиона лева.

Едно от най-очакваните събития в края на година бе изборът на „Спортист на годината“. За 2015-та бяха раздадени четири приза. Голямата награда получи „най-силният мъж на Америка“ – неврокопчанинът Димитър Саватинов. След него е Иван Праматаров от клуба по карате „Киокушин Ронин“. Трети е тенисистът Илиян Дробенов, а за най-добър отбор бе награден хандбалният клуб „Пирин“ с треньор Стоян Пендичев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене