Правят ексхумация на жертва на ракията менте

Ексхумация на тялото на 38-годишния Вайдин Мисанков ще се извърши днес в гробищния парк на град Якоруда. Той издъхна миналата събота, 26 декември, в двора на филиала на Спешен център в населеното място. Стигнал сам до сградата, но паднал пред входа й и изпаднал в кома. Малко по-късно починал. Близките му го погребали, без да се направи аутопсия на трупа.

Наблюдаващият прокурор от Окръжна прокуратура Георги Мадолев поиска ексхумация, за да се установи точната причина за смъртта на младия мъж. Роднините му са категорични, че е загинал от алкохолно натравяне, тъй като на масата в стаята на дома му открили шише от 2 литра, в което имало около литър от алкохола.

Ден преди извършването на ексхумацията в Якоруда се върна от гурбет майката на Вайдин – Айше, която от години се грижи за възрастни хора в Италия. Тя помагала с пари на сина си, който нямал постоянна работа. „Как ще издържи майчиното сърце и това изпитание? Загуби рожбата си, а сега ще го извадят от гроба за аутопсия. Мъката ни е огромна. Здраво и право момче си отиде от този свят по толкова нелеп начин. Виновните за този мор и смърт сред младите мъже трябва да си понесе наказанието“, споделят близки на семейството.

Според медици от столичната клиника „Пирогов“ отровната ракия се е правела нерегламентирано от индустриален спирт. Към течността се прибавяли есенции, овкусители и се продавала на по-ниска цена от домашната ракия, произведена в лицензирани казани.

Криминалисти разкриха, че опасната напитка само на мирис наподобява традиционния алкохол, но в същото време не може да се различи метилов от етилов алкохол. Ментето се предлага основно в населени места с бедно население, което не може да си позволи да си купи ракия от магазина. Ракията съдържа технически спирт, който е с голямо съдържание метилов алкохол.

Жертвите на ракията убиец вече са шест.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене