Общински съвет Банско одобри кандидатстването на община Банско по нов социален проект

На проведеното редовно заседание на Общински съвет – Банско, Димитър Юлев зае мястото си като общински съветник, след като правомощията на избрания от същата кандидатска листа на Местна коалиция „Бъдеще за община Банско – БСД – НДСВ”, Александър Рупчин, бяха прекратени по негово желание.IMG_8168

Дадено бе съгласие за кандидатстването на община Банско с проект  с наименование „Независим живот в община Банско”, част от новата Програма за развитие на човешките ресурси 2014-2020. Проектът предвижда предоставяне на услугите „социален асистент”, „личен асистент” и „домашен помощник” на самотноживеещи възрастни хора, такива с увреждания, както и техните семейства, живеещи на територията на общината. Реализирането му ще даде възможност тези хора да останат в домашна среда и същевременно да получават необходимите грижи и подкрепа.IMG_8195

За реализацията на общественозначимия проект за допълнително водоснабдяване на градовете Банско и Добринище, бяха одобрени подробните устройствени планове на трасетата за довеждащи водопроводи.

На предпразничната сесия, съветниците одобриха промени в Наредба № 1, с които ясно се регламентира режима на паркиране на пътническите автобуси и МПС над 2.5 тона в град Банско, като размера на глобите за нарушителите се повишава.

Бе актуализирана Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на община Банско, която бе синхронизирана с направените промени в данъчното законодателство, засягащи предимно данъка върху недвижимите имоти, данъка върху превозните средства и реда за подаване на данъчните декларации. Паралелно с нея, бяха одобрени и промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги, с които се подобрява съотношението между размера на таксите и разходите, направени за съответната услуга, както и фискалната тежест върху физическите и юридическите лица, потребители на услугите.

Бяха гласувани нормативни документи в сферата на социалните услуги, сред които стратегията за развитието им за периода 2015 – 2020, както и план за действие на община Банско в подкрепа на интеграционните политики за интегриране на българските граждани от ромски произход и други граждани в уязвимо социално положение.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене