Топ Преса гостува на инж. Иван Лулейски – председател Винената партия – по случай 19 – годишнината на партията

Отивам в Черниче на гости на г-н Лулейски с който се запознахме на храмовият празник на параклиса „Св. Мина“ край с. Мечкул. Влизам, а той ме посреща с отрупана маса, салати, скара, червено и бяло вино, плодове, ядки… Първо ми показва знамето и герба на партията, след това сядаме на месата, за да опитаме от всичко, защото Лулейски се похвали, че всичко е негово домашно производство.

Vinena_Partia-2Кой и как реши да се направи Винената партия?
– През 96 година, говоря за политическия живот в страната тогава беше модерно да се правят партии. Едни, малките партии се разпадаха, явяваха се други . Ние любители на виното се събирахме и си около 10-15 човека решихме да създадем и ние винена партия. При нашите сбирки не говорим за политика. Всички знаем, че политиката е мръсна работа. Та през 96 година решихме ние любителите на виното да създадем винена партия. Събрахме се тук в тая стая. От журналистите присъстваха Богорила Косатева и Николай Янев от РТЦ Благоевград Димитър Цонев съобщи новината с страната, че е създадена нова партия на любителите на виното. Това беше началото. От тогава на сам правим… сега на 21 декември ще навършим точно 19, ще направим 19-ти конгрес на партията. Всяка година се провежда такъв конгрес. Събираме се от цялата страна. Идват представители от Бургас, Варна, Шумен, София, Пловдив, Стара Загора по поречието на Струма Петрич, Чучулигово. Хасково създадохме организация, Сливен. Миналата година в Търговище направихме група. Сега сме на път да създадем нова група в Божурище, около 15 човека имат готовност и искат да станат членове на партията.

Знаете ли точната бройка колко са, или не ?
– Някъде около 1000, още имам карти за правене и може би ще се надскочи тази цифра. Води се статистика и се издава членски карти водени от нас. От тези 1000 човека, партийни членове около 400 от тях са жени. Винаги съм казвал, че масата когато е без жени тя е празна, пуста т.е. жените създават този уют. Ние също създаваме предпоставки те също да се чувстват добре дошли на масата.

На събора на Мечкул чух че, ако член на Винената партия пие бира или ракия е имало наказание…Това шега ли е ?
– Има наказани няколко. Когато сме ходили на екскурзии или на други мероприятия и ако сме имали по напрегната вечер, те на сутринта искат да изтрезняват. За нас пиенето на бира е така да се каже едно неуважение към партията. Ние обичаме виното и от там и наименованието на партията Винена партия.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Bayraktarski_TopPresa

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене