„Зелените” убийци: Саботажът „Кресна”

Потресаващо разкритие на вестник ЗАПАД-ЮГ И вестник Топ ПРЕСА!

 

 

 

Едно разследване на

Лили ЦВЕТКОВА

Тодор ТОДОРОВ

ожгг

Какви са причините, поради които от 10 години в България е блокирано развитието на зимния туризъм – сфера от икономиката, която има голям потенциал за инвестиции и разкриване на хиляди работни места? В Европа само три държави – Франция, Италия и нашата, имат условията да развиват и морски, и зимен туризъм. Първите две са световни лидери, а ние сме на опашката.

Въпреки уникалните природни дадености на страната ни всичко се задушава от агресивния натиск на група неправителствени организации, финансирани от чужбина и усвояващи по-голямата част от европейските програми за екология. Тези НПО работят с подкрепата на грантовите медии, а пасивното и сервилно поведение на държавните институции им помага. Посочвайки с факти и документи дейността на „природозащитниците”, вестникът разплита финансирането, зависимостите и целта на войната срещу зимния туризъм в България. В тази шеста част от поредицата ще видите как организациите от коалиция „За да остане природа в България” и партия „Зелените” опитват да „уцелят джакпота”, като саботират строежа на лот 3.2 на автомагистрала „Струма”. Предполага се, че това ще им донесе сериозни финансови дивиденти. На пръв поглед това не са част от атаките им спрямо зимния туризъм, но този случай събира всички похвати на „еколозите” в рекета, който упражняват над държавните институции.

„Еколозите” пробутват швейцарска фирма за магистрала „Струма”

„Еколозите” от коалиция „За да остане природа в България” и партия „Зелените” от години блокират инвестиционни проекти на територията на цялата страна. Тяхна жертва не са само частни бизнес начинания, а и държавни, и общински.
„Еколозите” от коалиция „За да остане природа в България” и швейцарската офшорка WWF-Световен фонд за дивата природа пробутват швейцарски консорциум за изграждане на лот 3.2 (15-километров мегатунел с две тръби в Кресненското дефиле) на автомагистрала „Струма”.

Още през 2001 г. „Зелените” изпращат сигнал до Постоянния комитет на Бернската конвенция, по която България е страна. Документът е известен още като Конвенция за опазване на дивата европейска флора и фауна и природните местообитания. В този донос още тогава „еколозите” се противопоставят на изграждането на автомагистрала „Струма” през Кресненското дефиле. Сигналът е разгледан през 2002 година, като от Постоянния комитет към конвенцията препоръчват да се проучи възможността България да се откаже от разширяването на съществуващия международен път Е-79 и превръщането му в част от АМ „Струма”. Още по-странна е втората препоръка – Е-79 да се затвори и да се намерят алтернативни маршрути извън дефилето.

През 2004 г. „Зелените” изпращат нов сигнал до Комитета на Бернската конвенция. В него настояват да се отвори така нареченото досие и да започне мониторинг на проекта за трасето на лот 3, за да се види дали не се засяга флората и фауната. Със сигурност няма място в света, където при изграждането на магистрала да не се засягат флора или фауна. По това време в страните в Европа се реализират десетки проекти, като основната цел е подобряване на инфраструктурата, транспортната достъпност и намаляване жертвите по пътища. Но българските „природозащитници”, след като бойкотират разширението за Кресненското дефиле, в новия сигнал прокарват идеята за 15-километров мегатунел с две тръби.

Три години по-късно благодарение на тесните контакти на „Зелените” НПО с правителството на тройната коалиция, се взема решение за изграждане лотове 1, 2 и 4 на АМ „Струма”, а за лот 3 становището е да се изработи идеен проект за тунела. По този начин според тогавашното правителство и „еколозите” ще се защитят популациите на различните видове в долината на река Струма, особено на влечуги, прилепи и птици. Само такова съоръжение гарантирало тяхната безопасност.

В същото време прогнозната стойност на строежа на мегатунела е 1 милиард и 2 милиона евро. Само няколко фирми в Европа, сред тях две швейцарски, имат капацитета и пробивната техника да прокопават подобни съоръжения в такъв изключително сложен геоложки район.

Схемите

В началото на 2013 година е обявена обществена поръчка за изработване на идеен проект за изграждането на 15-километровия тунел. Конкурсът е спечелен от швейцарския консорциум „Виа план – Амберг”. Явно лобирането на „Зелените” дава резултат, защото договорът на стойност 2.5 милиона лева е подписан на 29 юли, по времето на правителството на Пламен Орешарски.

Влиянието на „еколозите” върху оперативна програма „Транспорт” се дължи на факта, че още при първото правителство на ГЕРБ (2009-2013 г.), когато министър на регионалното развитие е настоящият президент Росен Плевнелиев, по негово давление в комитета, наблюдаващ изграждането на АМ „Струма”, е включен „екологът” Петко Ковачев – сегашен съпредседател на партия „Зелените” и директор на Института за зелена политика.

С подобни схеми за последните години „природозащитниците” успяват да прокарат десетки безсмислени проекти, които в момента са в тежест на държавния бюджет. В предишните части на поредицата бяха дадени редица примери, сред които бе така нареченият тунел за мечки на стойност 57 милиона лева. Той е изграден на ГКПП-Илинден вместо обикновен път, за да може хищниците да минават по хълма над него в размножителния си период. Това стана, въпреки че до днес няма сведения там да са забелязвани мечки.

„Зелените” проучиха възможността да диктуват и строежа на АМ „Струма”, преструвайки се на загрижени за животинските видове. Изграждането на една от отсечките се забави и оскъпи с 15 милиона евро, защото под натиска на коалиция „За да остане природа в България” бяха изградени няколко ненужни тунела за костенурки, гризачи, мечки и вълци.

Въпреки че „еколозите” бяха сигурни, че са успели и с проекта за мегатунела, сегашното правителство взе изненадващо решение да се откаже от скъпоструващото съоръжение и предложи по-евтин, но по-сигурен вариант.

Новото решение на кабинета „Борисов 2” за лот 3

Актуалният анализ доказва, че тунелът трябва да се прокопае през геоложки район с изключителна сложност. Тази зона е сеизмично активна и опасността от трусове е голяма. Именно в долината на река Струма е едно от най-силните земетресения в българската история.

На 4 април 1904 година земята се разлюлява на два пъти в рамките на 20 минути. Първото разместване на земните пластове е със сила 7,2 по скалата на Рихтер, а второто – 7,8. Епицентърът е между селата Крупник и Кресна – точно по трасето, където ще бъде тунелът. Разрушенията са огромни, загиват над 200 души.

След като там е имало земетресение от почти 8-а степен по скалата на Рихтер, експертите са категорични, че мегатунелът трябва да бъде направен така, че да издържа една степен по-нагоре, тоест на девета. Това е още една причина, заради която цената на съоръжението се определя на близо 1 милиард и двеста милиона евро. Сметката показва, че толкова са парите, които България ще получи от цялата ОП „Транспорт” за периода 2014-2020 г. След това тази оперативна програма ще бъде закрита. Ако всичкият финансов европейски ресурс от нея се вложи в лот 3 на АМ „Струма”, със сигурност няма да бъдат довършени автомагистрала „Хемус”, скоростните пътища Видин – Монтана – София, Русе – Велико Търново – Стара Загора, Варна – Бургас, така необходимият тунел под „Шипка”, за който вече има разрешение за строеж, както и ред други проекти.

Само годишната поддръжка на мегасъоръжението ще струва колкото е рехабилитацията на цялата пътна мрежа в държавата за 12 месеца – 100 000 000 лева. Не бива да се пренебрегва и въпросът как всичко това ще повлияе на цената на винетките или колко ще се плаща за преминаване през тунела.

Отчитайки точно тези основания, настоящото правителство взема решение да разшири съществуващия път Е-79 и да го превърне в част от магистралата, като работата включва строеж на няколко виадукта и къси тунели на подходящите за това места. Ориентировъчната стойност на този проект е три пъти по-ниска от варианта с мегатунела – около 400 милиона евро.

Лобирането на „Зелените”

Новата стратегия на правителството за изграждане на лот 3 никак не се харесва на лобистите от коалиция „За да остане природа в България”. Като ответна мярка на светлата дата 9 септември тази година, „еколозите” изпращат нов сигнал до Постоянния комитет на Бернската конвенция. Писмото е парафирано от няколко организации, сред които е сдружение за дива природа “Балкани” на Андрей Ковачев. Припомняме, че неговата съпруга Катерина Раковска е назначена от Министерството на околната среда и водите в Комитета по наблюдение за разпределението на 3,5 милиарда евро по оперативна програма „Околна среда 2014-2020” като представител на офшорката WWF.

Адресът на СДП „Балкани” е София, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” №93, ет. 1, ап. 1. Другата организация, подписала сигнала, е Институтът за зелена политика на Петко Ковачев, с адрес София, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” №93, ет. 1, ап. 1. Третото юридическо лице, подкрепило сигнала, е Информационен учебен център по екология с управител Даниел Попов и адрес София, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”, №93., ет. 1, ап. 1. Тоест зад изброените гръмки имена на неправителствени зелени организации стои само по един човек и са регистрирани на един и същ адрес.
Заради този публичен донос (виж факсимилето) в момента в швейцарската столица Берн от 1 до 4 декември тече процедура по изслушване на представители на българското правителство пред Постоянния комитет на Бернската конвенция. Хората от кабинета защитават решението да не се изгражда мегатунел, а по-подходящи и безопасни съоръжения.

След приключването на изслушването има три варианта – единият е българската страна да бъде принудена да приеме строеж на безумно скъпия 15-километров подземен път. Другата възможност е да се отвори нова мониторингова процедура, което означава забавяне на лот 3 на АМ „Струма” с най-малко 2 г. след крайния срок. Третият вариант е Постоянният комитет да се съобрази със суверенното решение на българското правителство.

Докато „Зелените” пишат доноси срещу отсечката, в сегашното си състояние пътят през Кресненското дефиле продължава да сред най-опасните у нас. За последните години жертвите на катастрофи там са десетки. Справка на „Труд” в Пътна полиция показа, че само за периода 1.01.2013 – 31.10.2015 г. в района на Кресненското дефиле в тежки пътни инциденти има 15 загинали и 80 ранени. А колкото повече се бави изграждането на магистралата, толкова повече хора ще намират смъртта си на опасния път. Не е ли време да се потърси и наказателна отговорност от изброените по-горе лица, които саботират изграждането на лот 3.

„Зелените” продължават да се чувстват недосегаеми и не спират с екологичния рекет над родните институции. В момента целта е да се отхвърли новата стратегия на правителството за лот 3 на АМ „Струма” през Кресненското дефиле. Така ще остане скъпият вариант – изграждане на мегатунел, което със сигурност ще бъде възложено на европейски консорциум с швейцарско участие. По този начин и стотици милиони евро ще отидат при чужди изпълнители, вместо да останат в страната и да подпомогнат българските строителни компании и икономиката. А няколко еколози за пореден път ще си получат комисионите на гърба на цялото общество.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене