Читалището в Белица отпразнува своя 130-годишен юбилей

Снимки: Читалище „Георги Тодоров-1885″ – Белица

С ритуал, предаване и приемане знамето на читалището, изработено по случай 130 години читалищна дейност в Белица, започна тържественият концерт под надслов „Знание, мъдрост, родолюбие”.
На събитието присъстваха кметът на общината Радослав Ревански и водената от него общинска администрация, председателят на Общински съвет Белица Ахмед Ахмед, общински съветници, лидери на политически партии на местно ниво, ръководители на фирми, лекари, директори на училища и учители, бивши и настоящи самодейци и читалищни деятели.

В словото си кметът поздрави всички хора от Белица с юбилейния празник на читалището, поздрави самодейците и ръководството на читалището, като сподели: „Ще работим заедно, за да издигнем град Белица и общината на подобаващото им се място. Ще бъдем съпричастни както към проблемите, така и към успехите на всички читалища в нашата община, защото читалищата са създадени от хората, за да служат на хората…”.

Водещите на събитието прочетоха поздравителен адрес, изпратен от председателя на фондация „Българска памет”, д-р Милен Врабевски. С юбилейни грамоти бяха наградени заслужили читалищни деятели, творчески и самодейни групи, бивши и настоящи самодейци, доброволци, дали своя принос за културния напредък на Народно читалище „Георги Тодоров-1885”.

В юбилейния концерт взеха участие творческите колективи към читалище „Георги Тодоров-1885” и мъжката фолклорна група от с. Бабяк. Гости в тържествения концерт бе и Детско юношеска вокално инструментална школа „Звънче” – Велинград с ръководители Иван и Йорданка Казалиеви, донесла духа на професионалното вокално-инструментално и индивидуално пеене, с авторската музика и песен на Иван Казалиев, завоювали златни и сребърни медали, 8 Гран прита от България и чужбина . Милена Пищолска дългогодишна солистка на ФА“Пирин“с уникалното си изпълнение на родопски песни и нейните синове – близнаците Пищолски. Семейство Пищолски – спечелили формата „Пеещи семейства“ в Шоуто на Слави през 2014 г.

Ръководството на читалището благодари на всички хора от Белица за това, че с присъствието си показаха своята гражданска позиция в юбилейното тържество. Благодари на кмета на общината Радослав Ревански за моралната и финансова подкрепа за осъществяване на юбилейната годишнина.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене