„Супер – Дупница” за 30 млн. лева?

Изборите минаха – какво ще се случи с идеята за ски зона над Дупница, която получи държавно финансиране за работен проект?

 

Проект за туристическа и ски зона над Дупница, чийто първи етап предвижда около 10 км писти и 5 км лифтове, представи авторът на концепцията арх. Емил Леков. Арх. Леков е работил по проектите за ски зоните в Банско, Добринище, Паничище, Витоша и Трявна. Той подчерта, че проектът на туристическата зона е за целогодишен туризъм и включва различни атракции, къмпинги, маршрути и др.

Първият етап на ски зоната в Дупница ще обхваща високите части на северните и северозападните склонове на Рила планина над гр. Дупница и селата Бистрица и Джерман като съоръженията ще достигат максимална надморска височина от 2100 м. Изглежда, че има акцент върху ските, защото ски съоръженията в момента въобще не са застъпени на това място, посочи арх. Леков.

Авторът не можа да назове конкретни местности или върхове в Рила, които попадат в обхвата на туристическата зона, но подчерта че проектът не навлиза в границите на Национален парк „Рила”. „Умишлено избягвахме защитената зона и на този етап сме приели, че не трябва да влизаме в конфликт с режимите в парка”, каза арх. Леков. Според присъстващи на представянето и според картата на зоната най-вероятно става въпрос за района над Почивен дом „Енерго”, масива Полич и вр. Мурсалевица и др. – район, който традиционно се използва за пешеходен туризъм. Там няма частни имоти – само общински и държавни. Част от тях са гори от горския фонд, чието предназначение трябва да бъде сменено, но не стана ясно точно каква част.

Министерство на туризма одобрява

Прединвестиционното проучване за ски зоната над Дупница е възложено на проектантската компания на арх. Леков още преди две години, но случайно или не, представянето се състоя едва в понеделник – 19 дни преди изборите. По думите на зам.кмета Красимир Георгиев (ГЕРБ) причината е, че наскоро проектът е одобрен за финансиране по програма на Министерство на туризма за маркетинг на туристическия продукт в Северозападна България. Концепцията за туристическа и ски зона на Дупница ще получи 500 000 лв. за изработване на работен проект. Наскоро разбрахме и затова решихме сега да го представим, посочи Георгиев.

От дискусията стана ясно, че проектът все още не е включен в никакви устройствени планове или пък някаква по глобална стратегия за развитие на туризма в региона, но това щяло да се случи след изборите. „Избрахте неподходящо време да представите проекта”, посочи областният управител на Кюстендил Виктор Янев, който определи идеята като много добра и пожела успех на общината с реализацията.

Мечтай нависоко

Самият проект има основен и разширен вариант като общината най-вероятно ще започне с изпълнение на основния, след като получи всички необходими разрешителни и ако си намери частен партньор за реализация. Такъв партньор все още няма, много е рано, има само неформални намерения, които е несериозно да се коментират на този етап, посочи зам.-кметът Георгиев.

Инвестицията в този първи етап, която ще е основно за закупуване и изграждане на ски съоръжения, ще е от порядъка на 15-16 млн. евро посочи арх. Леков. Вложенията могат да се възвърнат за около 6 до 10 години. Ще се разкрият 750 постоянни работни места и 1500 при реализацията на проекта. При подготовката му са отчетени демографските проблеми на общината – застаряващо население, обратен прираст, рискова емиграция, липса на работни места, висока неграмотност. Този проект е шанс да се промени икономическото състояние на общината, посочиха авторите.

„Минималният” или основният вариант на ски зоната обхваща най-високи части на склоновете над града и селата Бистрица и Джерман, като изградените съоръжения ще се ползват целогодишно. Зоната ще е около 280 ха. На кота 1100 м ще се изгради паркинг за 300-400 автомобили. Първоначално ще се изградят два седалкови лифта до кота 1822 м с капацитет 2000 души в час. Пистите ще са три с дължина 7.3 км. Капацитетът на зоната ще е 1250 скиори. Ще се изградят изкуствен водоем с вместимост 1500 м3, който ще захранва системата за изкуствен сняг. В последствие е предвидено изграждането на още един 4-седалков лифт до кота 2070 м и още една писта с дължина 2.9 м., които ще увеличат капацитета на зоната с още 350 скиори.

Разширеният вариант на проекта предвижда от ски съоръжения да се обхванат и ниските части на склоновете – от 870 м н.в. до 1500 м н.в. Тук ще се изградят още 3 писти, една ски пътека и един лифт. В границите на новата туристическа зона не са предвидени хотели и места за настаняване, посочи арх. Леков. Такива може да има в самия град и околните селища, посочи той.

На пътя за Банско, преди „Супер Паничище”

На въпрос от публиката дали проектът е конкурентноспособен предвид близостта му с утвърдени дестинации като Сапарева баня, Паничище, Рилските езера и Рилския манастир, арх. Леков посочи, че Сапарева баня и Паничище също имат проект за ски зона, но те се бавят и Дупница има своя шанс да ги изпревари и да привлече редовни посетители. Ски зоната може и да привлече и туристи от Македония, тръгнали за Банско, тъй като пътят им минава от тук, посочи авторът.

В района на Сапарева баня и Паничище има поне още два проекта за мащабни ски зони. Единият е „Дестинация Рила” между Сапарева баня и Говедарци с инвеститори френската хотелиерска група Accor, международният оператор на ски курорти PGI Management, българското строително дружество „Маркан” и др. Той беше обявен през октомври 2013 г. и към момента не се е развил особено. Друг, още по-древен и нереализиран проект, е така нареченият „Супер Паничище”, който трябваше да обхваща защитени територии между Паничище, Седемте рилски езера и вр. Кабул.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене