На сесия на ОБС в Петрич: 4-има нови съветници се заклеха, кметът Бръчков предложи спасителен заем за болница Рокфелер

Трето заседание проведе днес новият общински съвет в Петрич. В началото на сесията се заклеха 4-има нови съветници, адвокат Ивайло Стефанов, Евгени Петров, Илия Пашов и Александър Костов, които незабавно бяха разпределени в комисии, в които да участват. Евгени Петров ще бъде председател на комисията по стопанисване на общинската собственост. Илия Пашов оглавява комисията по горско стопанство, Александър Костов застава начело на комисията по здравеопазване и контрол на конфликт на интереси. Адвокат Стефанов ще бъде в комисията по земеделие и горско стопанство.

Кметът на общината Димитър Бръчков предложи да се вземе решение за вземане на кредит от 1 мил. 800 хил. лв. за МБАЛ Рокфелер. Общинският съвет упълномощи управителя на болницата д-р Тодорка Икономова да проведе процедура за договаряне за кредит. Упълномощи и кмета Димитър Бръчков да подпише договор за учредяване на ипотека в полза на банката- кредитор. Лихвеният процент е до 7,5 %, а таксата за обслужване е намалена от 2% на 1%.

Кредитът е в размер от 900 хил. евро по проект „По-добри здравни грижи по българо-гръцката трансгранична зона”. ( BEHEALT) „Напомняме ви, че той е за нова апаратура за всички отделения, с което МБАЛ Рокфелер ще има възможността да кандидатства за още 11 допълнителни клинични пътеки. Този проект ще позволи да се кандидатства за нов проект по енергийна ефективност, с което ще бъде санирана цялата сграда. Поради големите задължения на МБАЛ Рокфелер към ОВЕРГАЗ в размер на 140 хил. лв. и в момента болницата е неотопляема.“, каза още градоначалникът. На сесията бе разгледан и приет новият правилник за работата на ОБС.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене