Административен съд – Кюстендил: Иван Минков е законният кмет на Кочериново

Отброиха само 1 действителна бюлетина отгоре за неуспелия кандидат Йордан Татарски

Иван Минков е законно избраният кмет на Кочериново, обяви съдия Иван Демиревски от Административен съд-Кюстендил. Съдебният състав потвърди решението на ОИК – Кочериново, че Минков печели  на втори тур кметския вот в общината, пише вестник „Вяра“ в днешния си брой. Делото се завъртя след жалба на неуспелия на балотажа кандидат Йордан Татарски, издигнат от Инициативен комитет.

„Няма основания изборът да бъде обявен за недействителен, няма нарушения, процедурата не е опорочена“, обяви съдия Иван Демиревски. За Иван Минков гласуваха 1541  гласоподаватели, а за Йордан Татарски – 1518.

Празните бюлетини или бюлетини, в които е гласувано за повече от една листа, са 38 броя. Протоколът е подписан от всички членове на ОИК, като в него липсват поправки, възражения и особени мнения на членовете.

В хода на делото се допусна ръчно броене на действителните и недействителни бюлетини от секция Завода. Според съдия Иван Демиревски при разпита на допуснатите свидетели не е разкрита обстановка, различна от описаната в протоколите на СИК.

„Изборният ден е преминал, без да са допуснати съществени нарушения на изборния процес, като такива не бяха доказани от страна на жалбоподателя“, коментира магистратът.

Страните по делото оспориха 190 от действителните бюлетини от секция №4. Съдът прие една от недействителните бюлетини за действителна в полза на Йордан Татарски и приема една от действителните бюлетини, отчетени за Иван Минков, за недействителна. Така общият брой на действителните бюлетини в полза на Йордан Татарски се коригира с 1 брой, или подадени 1519 действителни гласове, и намали тези за Иван Минков също с 1 брой, като за него са подадени 1540 действителни гласа. 

В случай, че Йордан Татарски не е съгласен с решението, то той може да обжалва пред по-горната инстанция – Върховен административен съд.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене