14 двойки очакват помощ за „ин витро“ процедури в Дупница

14 двойки са подали документи за финансиране от Община Дупница за „ин витро“-процедури и в следващия месец, документите им ще бъдат разглеждани.

На последната сесия на Общински съвет, когато бяха определяни комисиите, стана ясно че д-р Кирил Кирилов, който пое Здравната, ще бъде човекът, който заедно с още 6 членове ще направят проверка на заявителите. На следващото заседание на ОбС-Дупница, което е планирано за 18 декември, местните парланетаристи ще трябва да излъчат още 2-ма от тях, които да се включат в тази комисия за определяне двойките за финансиране, заедно с 3-ма служители от общинска администрация и представителят на фондация „Искам бебе“ Силвия Маданчева. Разглеждането на документите и последващото утвърждаване от Общински съвет става при пълна конфиденциалност.

Общата сума за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми е 20 000 лева, а гласуваната сума е по 1500 лева на двойка. Ако бъдат одобрени всички 14 подали, заложената в бюджета сума няма да стигне, но кметът на Община Дупница инж.Методи Чимев пое ангажимент да бъдат осигурени. Това означава, че през месец януари, одобрените двойки ще могат да получат парите за процедурите. Това е 4-а кампания и с всяка изминала година, кандидатите се увеличават. В предходните 3 години, от бюджета се заделяха 15 000 лева, но през миналата сумата бе завишена с 5 000 лева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене