Съдът в Гоце Делчев отмени глоба от 500 лв. на мъж от Хаджидимово, подал фалшив сигнал на тел. 112

Районният съд в Гоце Делчев отмени глоба от 500 лева на мъж от Хаджидимово, подал фалшив сигнал на телефон 112.

В хода на делото, образувано по жалба на Р.Г.К., е установено, че на 4 юли тази година около 16:44 часа той използвал единния европейски номер 112 не по предназначение, като предал неверни и заблуждаващи съобщения за възникнал скандал в частен дом в Хаджидимово, който прераснал в побой.

На посочения адрес се отзовали полицейски служители, които установили, че сигналът не отговаря на истината. Още същия ден полицаят от участъка в Хаджидимово – Севделин А. Б., съставил акт за установяване на административно нарушение на Р.К.

При проведените разпити с униформения служител Севделин Б. и свидетел на констатираното нарушение станало ясно, че Р.К. действително е злоупотребил с телефон 112.

Наказателното постановление, с което е санкциониран жителят на Хаджидимово, е издадено на 14.07.2015 г. от началника на РУ-Гоце Делчев.

Магистратите в Гоце Делчев обаче откриха съществени нарушения на процесуалните правила при съставянето на акта и отмениха глобата на Р.К.

При изготвянето на документа полицаят е нарушил разпоредбата на чл. 42 от Закона за националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112.

Съдът е установил, че при съставянето на акта е било допуснато и нарушение на Закона за административните нарушения и наказания.

При злоупотреба с телефон 112 законът предвижда глоба от 200 лв. до 1000 лв.

В настоящия случай обаче не е посочена разпоредбата, въз основа на която е наложено наказанието. Това представлява съществено нарушение на процесуалните правила, защото не позволява на наказаното лице да разбере коя законова разпоредба изисква налагане на санкция за осъщественото деяние, обясниха казуса от Районния съд в Гоце Делчев.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Административния съд в Благоевград.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене