Емоционално тържество: Кметът Кр. Герчев със съпругата Ирина след 25 г. брак пак се врекоха, кумуваха на 54 двойки сребърни и златни юбиляри

Сребърни и златни юбиляри от Разлог се събраха навръх празника на християнското семейство на пищно тържество. Сред 54-те двойки с 25-годишен стаж в брака бяха и кметът на общината Красимир Герчев и чаровната му съпруга Ирина, които имаха двоен повод за празнуване – освен че бяха част от юбилярите, бяха и кумове на общата сватба. Те минаха под арката наред с останалите семейства, където със стръкче здравец бяха посрещнати от най-младото семейство в Разлог Атанас и Зорница Кондеви.

Кметското семейство влезе последно, но подобаващо като за кумове, получиха бурните аплодисменти на гостите. След официалното посрещане на двойките Красимир и Ирина Герчеви влязоха в ролята си на кумове и станаха свидетели на подписването на празнуващите в летописната  юбилейна книга.

Свидетели на кметското семейство пък станаха заместник-кметът Венцислав Гърменов и половинката му Анелия, които влязоха в ролята на подкумци на общата сватба.

Изключително вълнуващ момент за всички юбиляри беше ритуалът по предаването на хляба, като символ на приемственост, и огъня, като символ на любовта и семейното огнище. Те бяха предадени от 50-годишните юбиляри Елена и Спас Бащенски на 25-годишните  Тодор и Костадинка Кузманови, а те от своя страна го предадоха на най-младото семейство Атанас и Зорница Кондеви.

Силни и вълнуващи думи, които разчувстваха всички присъстващи, бяха изречени от юбилярите по време на ритуала, а финалните слова на Атанас Кондев получиха бурните аплодисменти на всички.

„Поклон пред сребърните ви коси, поклон пред вашия опит, поклон пред това, което ни завещахте! Благодарим ви, че бяхме част от това събитие и ни предадохте вашия опит!”, приключи словото си младият мъж.

Като на истинска сватба, кумът  бе даруван от юбилярите с бяла кърпа и точилка, и поведе първото кумово хоро. Специален поздрав към всички празнуващи поднесоха ансамбъл „Перун”, който тази година също има повод за празнуване, тъй като навършва 30 години от създаването си. Юбилярите спазиха и друга традиция – нагостиха кума с печено агне, което той подели с всички.

Сред празнуващите сребърна сватба тази година бяха и общинският служител Асен Цолев със съпругата си Вера. Водещ на церемонията беше Рени Рачева – управител на Обреден дом – Разлог, по чиято инициатива сребърни и златни юбиляри в Разлог имат възможността да станат част от вълнуващото събитие и за пореден път да покажат уважението и любовта си, затвърдени с годините съвместен живот.

www.struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене