Без данъци “градинка” и “уикенд”, до 10 000 лева плащане в брой

Двата нови данъка, станали популярни като данък “градинка” и “уикенд”, отпаднаха при второто четене на закона за корпоративното подоходно облагане в бюджетната комисия, пише „24 часа“. Против двата налога в бюджетната комисия гласуваха депутатите от ДПС, БСП, РБ, БДЦ, ПФ и АБВ, след повече от 2 часа бурни спорове.

Данък “уикенд” предвиждаше за фирмени джипове, яхти, самолети и други активи, държавата да възстановява 30% по-малко ДДС, ако те се използват за лични нужди от собственика, роднини или служители. За автомобилите с до 5 места на стойност над 5000 лв. и за имотите се предвиждаше по-ниският процент на възстановяване на ДДС да става по специална методика, която отчита колко се ползват за бизнес и колко за лични цели.

Комисията по бюджет отхвърли и въвеждането на данък “градинка”. Предложението за него беше нивите, които се намират в строителните граници на населените места, но още се водят земеделска земя, от догодина да плащат имотен данък. Не бе прието компромисно предложение на шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова данък да има само за нивите с данъчна оценка над 1680 лв. Надделя мнението, че изобщо не трябва да се въвежда такъв налог. 

Третото изненадващо решение на комисията бе и това за двойно по-ниското смъкване на тавана за плащанията кеш. Първоначалното предложение на финансовото министерство бе да се забрани плащане в брой на суми над 5 хил.лв. Комисията одобри плавно падане и сложи летвата на 10 хил.лв.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене