Кметът на Банско: Ковид се завърна, да проявим разум и чувства, за да се опазим здрави и да градим бъдещето си!

Кметът на община Банско – Иван Кадев, направи емоционално обръщение към своите съграждани, свързано с втората вълна на коронавируса в страната ни. Той апелира хората да бъдат разумни, да опазят здравето си, да спазват мерките, за да могат заедно да градят бъдещето на Банско, на региона и на България.

Ето цялото обръщение на градоначалника без редакторска намеса:

Скъпи съграждани,

Хората сме така устроени, че постепенно забравяме лошото. Съзнанието ни винаги изтиква на заден план мъката, усилието, човешките жертви и икономическите загуби. Без спомена за тях живеем по-леко, но, ако искаме да оцелеем и да извлечем поука от миналото, трябва да го помним добре.

През тази година светът стана жертва на Ковид-19: най-упоритата и неясна зараза от десетилетия. Научихме се как да се борим със заплахите и последствията и́ на практика – мъчително, със системата „проба-грешка“. Не бяхме винаги успешни, но се научихме да сме единни в преодоляването на общия враг.

По стечение на обстоятелствата, ние в община Банско бяхме сред първите в България, на които се наложи да изпият горчивата чаша на сблъсъка с коварната болест. Бяхме нейни пленници, но оцеляхме! Опазихме близките си! Младите учат, въпреки неудобството. Населените ни места запазиха социален живот, близък до нормалния. Дори имахме един приличен летен туристически сезон.

Уви, радостта ни беше кратка, защото Ковид се завърна. Отново се наложи да въвеждаме и следваме ясни и стриктни мерки за ограничаване на заразата и адекватно лечение на заболелите. Надявам се, че сме извлекли поука от първата вълна на заболяването и вече сме спокойни, мъдри и отговорни към своето здраве и това на околните.

Хората не сме безсмъртни, но сме най-висшето Божие творение, създадено за Негова слава, затова трябва да впрегнем разум и чувства и да помним:

  • Да не изпадаме в паника, ако забележим у себе си някой от симптомите на неразположение. Много е важно да не ставаме и жертва на самовнушение. Нека преценим ситуацията трезво. Веднага да се посъветваме с личния си лекар по телефона и той ще ни даде ясни напътствия как да действаме;
  • Заболяването от Ковид не означава край на живота. Колкото по-навреме потърсим и получим лекарска помощ, толкова по-голям е шансът да прекараме болестта без особени последици. Обратно, убийствени могат да бъдат самолечението или отказът от прием на предписаните медикаменти;
  • Нека не спираме напълно социалния контакт, но да го правим така, че да не застрашаваме себе си и околните. Да се срещаме, спазвайки разстояние и с маска – в градския парк, в градината у дома, нека спортуваме и се разхождаме  сред природата. Можем да водим почти нормален живот, въпреки пандемията, а онова, което ни е забранено, е за наше общо добро;
  • Маската и дезинфектантите станаха част от нашето ежедневие. Това носи със себе си немалко неудобства, но съм сигурен, че всеки от нас би предпочел да понесе това неудобство в името на живота и сигурността на своите близки;
  • Да пазим децата и най-вече възрастните. Те са изворът на житейската ни мъдрост и надеждата за бъдещето. От нашата разумност и отговорност при спазването на мерките зависи те да имат дълъг и спокоен живот.

Скъпи граждани на община Банско,

В дни като днешните трябва да оставим на заден план политическите и личните си различия в името на оцеляването на българската нация, от която ние сме горда част. Дори някои от мерките на национално ниво да не се възприемат от нас еднозначно, в бурни времена като днешните, на първо място винаги трябва да е оцеляването и добруването на  България и нейните граждани. Задължително е да бъдем съвестни, разумни и отговорни днес, за да има едно по-добро утре.

Банско винаги е било най-уникалното място на Отечеството ни, затова нашият дълг е да опазим здрави себе си и да пренесем в бъдещето великото ни историческо наследство.

ОБЩИНА БАНСКО ЩЕ ПРЕБЪДЕ С РАЗУМ И ОТГОВОРНОСТ!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене