С 23 гласа д-р Г. Синанов избран за ОбС шеф в Сандански, новият кмет К. Котев получи ключа на общината, съветниците от РЗС не се заклеха

Новоизбраният кмет на община Сандански Кирил Котев се закле и получи символично ключа на общината. 23-ма от общо 29 съветници се заклеха, 6-имата съветници, избрани от партия РЗС, отсъстваха, те са депозирали заявление до ОИК, че няма да присъстват на заседанието, свикано със заповед на областния управител Бисер Михайлов. Председателката на ОИК адвокат Елена Попова прочете заявленията на съветниците от РЗС и заяви, че няма процедурни пречки първото редовното заседание на новия ОбС да се проведе.

12

Заседанието откри най-възрастният общински съветник д-р Звездан Гацев от Земеделски съюз „Александър Стамболийски”. Избрана бе временна комисия по избор на нов председател от 5-има членове, оглавяна от съветника Николай Шаламандов. Първата номинация за председател направи Иван Терзиев, съветник от ГЕРБ, управител на 5-звездния парк-хотел „Пирин”. Той предложи колегата си от групата съветници на ПП ГЕРБ д-р Георги Синански. На два пъти Н. Шаламандов прикани колегите си съветници да номинират кандидати за поста председател на ОбС, но друга номинация нямаше. Единодушно 23-мата присъстващи съветници гласуваха „за“ и д-р Георги Синански бе избран за новия председател на ОбС – Сандански. Така се потвърди прогнозата на вестник „Струма“, че ветеринарният доктор и шеф на ДВСК в Сандански д-р Георги Санански е фаворит за председател на ОбС.

13

Д-р Синански благодари за доверието и пълната подкрепа, като обеща, че ще работи за гражданите на община Сандански.

15

В залата присъстваха 100-тина граждани, за да станат свидетели на ритуала по встъпване в мандат на новоизбрания кмет Кирил Котев и общинските съветници. Последни клетва положиха 23-мата кметове на кметства в община Сандански.

Два часа и 30 минути продължи тържествената церемония по полагането на клетва и встъпването в мандат на новата местна власт в община Сандански. Водосвет отслужиха Неврокопският митрополит Серафим и свещеници от църковното настоятелство при храм „Свети Георги” в Сандански.

Лидерът на РЗС Яне Янев обяви пред вестник„Струма“, че още днес ще депозират в Административен съд – Благоевград жалба за незаконосъобразност на проведеното първо заседание на новия Общински съвет с искане за анулиране на всички негови решения, в т.ч. и избора на председател. „Първото заседание на Общински съвет – Сандански, свикано 11.11.2015 г. от областния управител на Благоевград, е нелегитимно, защото е свикано в противоречие с чл. 23, ал. 1 на ЗМСМА и общинските съветници не са уведомени писмено по надлежния ред”, заяви Яне Янев.

„РЗС като първа политическа сила в община Сандански отказва да става съучастник в незаконно свиканото заседание на Общинския съвет, което първо бе оповестено, че е на 12 ноември, след това сменено на 11 ноември, без да са уведомени по законоустановения начин общинските съветници.

Общинската организация на РЗС в Сандански остро възразява срещу подмяната на вота в местния парламент и няма да участва в каквато и да било колаборация с хората на бившия кмет Андон Тотев”, се казва в разпространената публично позиция.

Съгласно Изборния кодекс, след като съветниците от РЗС не са присъствали в залата и не са положили клетва, на следващото заседание те трябва да присъстват и да положат клетва, в противен случай губят местата в ОбС и ОИК назначава следващите в листата на партията, която ги е издигнала, обясниха от ОИК – Сандански.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене