Борисов: Ваксина най-рано април, против съм пълното затваряне

Най-рано през април ще дойде ваксината за коронавирус или ще даде резултати. Това каза премиерът Бойко Борисов в живо излъчване на фейсбук страницата си.

„Категорично съм против пълното затваряне или каквото и да било, свързано с ограничаване на хора. Много е важно всички ние като един да разберем, че ако се пазим, няма да се налага да се забранява. Няма да има забрани. Като общество и като граждани нали обичаме все да даваме пример с Европа. Ето Европа какво прави. Да направим същото и ние, но без такива категорични забрани, за да може бизнесът да работи“, каза премиерът.

Според него при добър ред, няма нужда да се затварят фитнесите и фризьорските салони, както и да се ограничават ресторантите, когато хората вътре спазват необходимата дистанция.

„Да, тези, които искат да се струпват, да скачат, да се целуват, да пеят един срещу друг без маски, трудно можем да го разрешим и това ще бъде затворено.
Пазари, паркове, градини, всичко, това трябва да работи и самите хора трябва да се контролират, за да не се налага, каквото и да било друго“, подчерта Борисов.

Той заяви, че пълното затваряне за него е абсолютно недопустимо и не иска в България да се случва, въпреки огромния натиск на хората. „Ако ни е страх, то тогава да взимаме мерки. Осигурили сме лекарства и медицински състав. Нека заради тях да спазваме карантината“, каза още премиерът.

Министър-председателят съобщи още, че ще предложи генерал Венцислав Мутафчийски представлява страната ни пред ЕС по темата с коронавируса. 

„Доволен съм, че колегите се съгласиха да изпратим представител и всяка държава да има по един практик, който да дава възможност на политическите ръководства да вземат обосновани данни. Аз ще предложа проф. Мутафчийски“, каза премиерът Бойко Борисов на живо във фейсбук докато течеше видеоконференцията на Европейския съвет.

Борисов отбеляза, че в момента е от другата страна на вируса.

„Вече стана четвърти ден, в който съм болен, но мога да си изпълнявам задълженията и ги изпълнявам, спазвам стриктно предписанията на лекарите, не се срещам с никого“, посочи той.

Министър-председателят допълни, че в самоизолацията си даже сам се е научил да прави лайфстриймовете си в социалната мрежа,

Той призова да пазим лекарите и да сме дисциплинирани.

blob:https://www.facebook.com/0363e3f4-a49a-4ada-90f7-e0ed89cdb19e

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене