Следващият протест

Засиленият натиск за строежи в Пирин, Витоша и Рила може да предизвика нова вълна на обществено недоволство

Тази сряда един нов протест може да изпъне нервите на властта. Докато политици и граждани се занимаваха с избори и бюджет 2016, в защитените територии, и по-специално в планините Рила, Пирин и Витоша, се случваха притеснителни неща. Новите планове за управление на два от националните ни паркове – Рила и Пирин, и на природния парк Витоша зациклиха заради съмнения, че не защитават в пълна степен публичния интерес. Междувременно се появиха сигнали за строежи със спорна законност в ски зоните Банско и Витоша, което допълнително вдигна градуса на недоволството. Резултатът от всичко това e обявен нов протест на 11 ноември, в който ще се включат градовете София, Пловдив, Русе и Перник и подкрепен в социалните мрежи от хиляди хора. И както през 2012 г., когато зелените протести станаха първият сериозен знак за обществено недоволство срещу бездействието на властта, днес отново изсичането на 30, 50 или 80 дървета е само поводът. Причината за него е усещането за цялостен провал на институциите, придружено с неспособност или нежелание да спазват правилата.

Защо е протестът?

В момента тече процедура по одобрение на нови планове за управление на парковете, писани от външни проектантски фирми. Документите ще зададат рамката на развитието им в следващите 10 години. Старите планове бяха силно рестриктивни по отношение на нови строежи (лифтове и писти), новите обаче предвиждат доста по-либерален режим в определени зони, наречени „туристически зони“, заемащи от 12.4% (Пирин) до над 37% (Витоша) от територията на парка. Строителството на инфраструктура, сгради и съоръжения ще е възможно след одобрение на Подробен устройствен план. Неправителствени организации и обикновени граждани изпратиха негативни становища за плановете, но те не бяха отразени в по-голямата си част.

„Протестът е сигнал за засилващия се натиск върху защитените територии. Това е спешен призив за обществена реакция, преди да е станало твърде късно“, коментира пред „Капитал“ Александър Дунчев от Фонд за дивата природа WWF, част от коалицията „За да остане природа“, която е сред организаторите на протеста. „Опитваме се да участваме в законовия процес по обществено обсъждане на плановете и дори и там се натъкваме на законови нарушения. Искаме и хората да участват и дадат своят глас за управлението на защитените територии, но тяхното мнение се пренебрегва. Срещите за плана на Витоша например се провеждаха в ловно стопанство „Витошка Студена“, дотам дори няма градски транспорт. Становищата, които гражданите изпратиха, не бяха взети предвид. Сто четиридесет и едно становища са напълно или частично отхвърлени, а на 197 няма да бъде отговорено. В част от отговорите си личи обидното и арогантно отношение на авторите към заинтересованите“, посочва природозащитникът. И двата плана за управление – на Витоша и на Пирин, се изработват от една и съща проектантска компания – „Пролес инженеринг“ с управител и съдружник Антоний Стефанов

Според юриста от WWF Любомир Костадинов в момента се извършва хоризонтална подмяна при управлението на защитени територии. „Вместо да се промени Законът за защитените територии, се приемат едни кухи планове за управление, които оставят бели петна на картите на природните паркове. В тях може да се случи всичко с одобрен Подробен устройствен план.“

Плановете за Витоша и Пирин в момента са внесени в МОСВ, което може директно да ги даде на Висш експертен екологичен съвет за одобрение или да ги върне за цялостна преработка – тоест топката е в полето на екоминистерството. Планът за Рила ще се върне за допълване и за ново обсъждане.

Капките, които преливат чашата

Докато тече целият този дебат, две неща поляха бензин върху огъня. Първо стана ясно, че се случва подмяна на стария 3-седалков лифт до вр. Тодорка с нов 6-седалков. Монтажът е позволен без екологична оценка в последните дни на управлението на екоминистъра от кабинета Орешарски Станислав Анастасов. „Маренго трейдинг“ (мажоритарен акционер в „Юлен“, дружеството е свързвано с Първа инвестиционна банка) подменя лифта до Тодорка, преди още да са приключили прокурорските и съдебни проверки, без да има вещени права върху територията под лифта и без да има концесионни права, защото договорът на държавата е с „Юлен“, казва Александър Дунчев. Асоциацията на парковете в България (АПБ) обжалва разрешението, но съдът отхвърли жалбата, подписана от Тома Белев и не се произнесе по същество, тъй като прие аргумента на адвоката на „Юлен“ Петър Петров, че Белев няма право да представлява организацията. Впоследствие АПБ преизбра Белев за председател, а срещу позволението на Анастасов за лифта постъпват шест нови жалби, по които съдът все още не се е произнесъл.

Министерството на околната среда и водите назначи проверки за съоръжението от прокуратурата, строителния контрол и др. и миналата седмица от ведомството на Ивелина Василева съобщиха, че не са налице незаконосъобразни действия и подмяната може да продължи. Тя предвиждаше изсичане на 88 дървета, но според доклад на МОСВ 31 от тях могат да бъдат спасени. Останалите ще бъдат използвани за изграждане на туристическа инфраструктура, а отделно инвеститорът се задължава да залеси с нови дървета, съобщиха от МОСВ. Според Дунчев обаче Върховната административна прокуратура все още не се е произнесла по сигнала, предстои и съдебно дело.

Втората ситуация беше още по-сбъркана. Миналия петък Тома Белев публикува снимки от Витоша, на които се виждат дълбоки изкопи до пистата на Лалето, нов път от горната лифт станция на „Алеко“ до долната станция на „Лалето“, както и ново заведение в основата на пистата. Проверка на дирекция по горите и РИОСВ установи, че дейностите не са съгласувани с екологичната инспекция, а заведението е „предадено“ на ДНСК. Директорът на парк „Витоша“ Снежана Петрова обясни пред „Капитал“, че изкопите са за отводняване на скатните води от пистата, но пристигат нови сигнали и тепърва ще се работи по тях. За заведението трябва да се произнесе ДНСК, посочи тя. От РИОСВ коментираха, че нямат представа кой е извършил изкопните дейности – дали е Югозападното държавно горско предприятие, което отдава под наем терените на „Витоша ски“, или е инвеститорът, както и че при тях не е постъпвало нищо. „Изискали сме информация“, посочиха от РИОСВ.

Версията на другата страна е различна. „Това са нелепи обвинения на провалени хора“, коментира пред „Капитал“ адвокатът Петър Петров, който е в управителния съвет на „Витоша ски“ и на „Юлен“. По думите му дейностите на Витоша не се извършват от „Витоша ски“, а от Югозападното държавно предприятие. „Държавата прави нещо, а ни обвиняват нас“, продължава той. Петров също като Снежана Петрова обясни, че се извършва ремонт на отводнителната система, за което има разрешително. За кръглия бар също имало разрешително от миналата година, издадено от Столична община. „Това не са незаконни обекти. Търсят под вола теле. Това е една безсмислена и ненормална война с неясни мотиви“, казва Петров и добавя: „Запитвали ли сте се защо ударът е концентриран върху нас? Забавиха ни лифта с 4-5 месеца, този път ще ги съдим за претърпени щети. Ние сме нормален инвеститор. Защо не протестират срещу ТЕЦ-овете, които нямат сероочистки, те не нанасят ли по-голяма вреда върху околната среда?

Каква е целта

Тези малки наглед казуси, изглежда, отново може да доведат до експлозия. И не заради отсечените дървета и лифта или заради бара – те може и да са законни. А заради пълния хаос около защитените територии, липсата на всякаква работеща регулация там и заради продължаващите съмнения, че институциите не са на страната на хората. „На теория Витоша би трябвало да е най-строго охраняваната защитена територия с двумилионен интерес да бъде запазена. Ако институциите не знаят кой управлява тази територия, значи не е държавата. И същите тези хора управляват и държавата“, казва Александър Дунчев.

Както пише в призива на организаторите „Битката е гражданите срещу мафията“. Когато такова съмнение тегне над една планина, трябва много светлина, за да бъде прогонено. Светлина, която за момента напълно липсва.

www.capital.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене