Над 1 700 души се готвят да протестират утре в защита на Пирин, Рила и Витоша

Близо 1 700 човека вече са заявили намерение да излязат на голям протест в защита на националните и природните паркове. Акцията „Гражданите срещу мафията в Пирин, Рила и Витоша“ е планирана за утре сряда (11 ноември) и е насочена срещу „незаконно строителство в националните паркове Пирин и Рила, както и в природен парк Витоша“, пише „Дневник.бг“. Протестът в столицата ще започне на паметника „Патриарх Евтимий“ в края на работния ден – в 18.30 ч. и се организира от природозащитните организации в коалиция „За да остане природа в България“.

Събитието им, инициирано в началото на седмицата, бързо набира гражданска подкрепа в социалната мрежа. Идентични протести в защита на парковете ще има по същото време и в градовете Пловдив и Перник.

Поводът

Конкретният повод за гражданското недоволство стана съобщение от екоминистерството от този понеделник (2 ноември), от което става ясно, че МОСВ разрешава частична сеч на вековни дървета в Пирин заради подмяната на стария три седалков лифт „Тодорка“ с нов шест седалков. От ведомството уточняват, че решението им идва след резултатите от проверките на ДНСК, Окръжната прокуратура в Благоевград, Софийската градска прокуратура и Върховната административна прокуратура, според които реконструкцията на лифта  не е в нарушение на законодателството.

С протеста си, природозащитниците се обръщат към управляващите с въпроса дали разрешаването на сеч за разширяване на лифта „Тодорка“ над Банско и липсата на реакция срещу строежи в района на хижа „Алеко“ на „Витоша“ не са „благодарност за оказана помощ на местните избори.“

От екокоалицията разпространиха съобщение до медиите, в което заявяват, че незаконните действия в Пирин и Витоша продължават със знанието и съдействието на отговорните ведомства – Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Министерство на земеделието и храните (МЗХ). „Двете ведомства разрешават на фирми да строят върху държавна собственост, без да имат права върху нея и без да са заплатили и една стотинка за това, в нарушение на плановете за управление на Национален парк Пирин и Природен парк Витоша,“ пишат еколозите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене