Тръгна делото за касиране на местния вот в Банско

Ръчно преброяване на бюлетините и съдебно-графологична експертиза на част от подписите, положени в изборните протоколи. С такива искания днес в Административния съд в Благоевград стартира делото за касиране на резултатите от местния вот в Банско, които осигуриха изборна победа за кандидат-кмета на ГЕРБ още на първи тур.

55 бюлетини се оказаха рещаващи и така Георги Икономов спечели втори управленски мандат още на 25 октомври.

Точно в 10 часа съдия Мария Тодорова даде ход на съдебния процес по жалба на Реформаторския блок, представляван от Лазар Захов и Коалиция „Заедно за община Банско“, която се включи в изборната надпревара с кандидат-кмета Александър Краваров.

Двамата са категорични, че вотът в курортната община е опорочен заради допуснати редица фрапантни нарушения. Защитата направи две основни искания – ръчно преброяване на всички действителни и недействителни бюлетини, както и назначаване на съдебно-графологични експертизи, заради съмнения, че част от подписите, положени в изборните протоколи не са автентични.

Открити са и редица несъответствия между номерата на бюлетините в изборните кутии в секциите и номерата на бюлетините, които се предават от ОИК на СИК с приемо-предавателни протоколи.

Установени са несъответствия и между номерата на намерените в кутиите бюлетини и номерата на отрязъците от тях, които СИК поставя в отделни кутии. Има и неправилно отчитане на резултата като цяло вследствие на невярнно съдържание на протоколите във  всички секции. На първия тур изборният ден в някои секции е продължил до 21 часа.

Според адвокат Ася Гебова всички тези нарушения водят до промяна на изборния резултат.

Делото в момента продължава с разпит на седем свидетели.

www.infomreja.com

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене