Без категория

Националния печат

печат

“Капитал Daily”

Кандидатите за изграждането на „Южен поток“ – строго секретни

Кой участва в конкурса за изграждане на българския участък на „Южен поток“ – проект за поне 3.5 млрд. евро и най-голямата поръчка в страната през последните години? Отговорът на този въпрос се оказва една от най-строго пазените тайни в държавата въпреки категоричния ангажимент на правителството за прозрачност и публичност по проекта за газопровода. Неколкократните опити на „Капитал“ да получи по официален път списъка с единадесетте кандидати, подали писма за участие в конкурса, останаха без резултат.

“Сега”

Големите партии влязоха в сговор срещу избирателите

Опасенията, че новият Изборен кодекс няма да допусне ефективно преференциално гласуване за депутати, напълно се оправдаха. При окончателното гласуване на текстовете вчера БСП се огъна под натиска на коалиционния си партньор ДПС и бе приет компромисен вариант, който на практика обезсмисля първоначалния замисъл – хората да могат да гласуват за личности. По предложение на ДПС бе записано, че когато избирателят не посочи определен кандидат в бюлетината, гласът му ще се зачита като вот за първия в листата.

ЕС И САЩ наложиха санкции срещу висши политици в Украйна

ЕС налага санкции за виновните за насилието в Украйна. Това решиха снощи външните министри на Европейския съюз на извънредната си среща в Брюксел. Според италианския външен министър Ема Бонино мерките включват забрана за издаване на визи и блокиране на банкови сметки и активи.

12 милиарда лева са потънали в търговия с влияние

Сивата икономика у нас е нараснала рязко в годините от 2009-а до 2012-а по време на управлението на ГЕРБ. Това се отчита в анализ на Българската стопанска камара за периода 2007-2012 г. Данните показват, че в годините на кабинета „Борисов“ средната заплата е нараснала с 80%, а минималната – с 61%. Осигурителната ставка се е увеличила с 25%, таванът на облагаемия осигурителен доход се е вдигнал с 42.8 на сто, а минималният осигурителен доход – с 80%. Ставките на акцизите са по-високи с 12 до 30 на сто.

“Стандарт”

Плюс 4 млрд. от Брюксел

Малко над 4 млрд. лева е спечелила България от членството си в Европейския съюз. Това показва сметката, направена на база данни на Министерството на финансите и единния информационен портал, отразяващ изпълнението на програмите по структурните фондове на ЕС. От 2007 г., когато страната ни стана член на Общността, до края на 2013 г. сме внесли в общия бюджета на Брюксел 5,253 млрд. лв. За същия период България е получила парични траншове от ЕС по различните оперативни програми за общо 9,353 млрд. лв. Така излиза, че за седем години членство в ЕС сме на плюс от 4,099 млрд. лв.

Азерите ни дават 3 пъти повече газ

Три пъти ще се увеличи предвидената доставка на газ от Азербайджан у нас през 2019 г. Това съобщи след срещата с президента Илхам Алиев икономическият министър Драгомир Стойнев. От планираните 1 млрд. куб. м те ще станат 3 млрд. куб. м. Президентът е дал уверения на българската делегация и лично на премиера Пламен Орешарски, че заедно с азербайджанската компания СОКАР ще изградим съвместно дружество, което ще работи по газификацията на България в бита и промишлеността.

“24 часа”

Скандал: митничари изпускат 2 тира с 1200 кг хероин за 21,5 милиона

Два тира с рекордните за България 1200 кг хероин са преминали безпрепятствено през ГКПП Капитан Андреево, без дори да бъдат проверени от митническите и гранични власти на пункта.

Аферата е от вечерта на 24 януари, но се пази в дълбока тайна от властите, за да се избегне скандал по случая.

“Труд”

БСП и ДПС обезсмислиха мажоритарния вот

БСП и ДПС бетонираха водачите на листи за българския парламент. С текст в новия Изборен кодекс, който бе приет на второ четене по предложение на Мустафа Карадайъ (ДПС), управляващите на практика обезсмислиха преференцията и мажоритарния вот при избори за Народно събрание.

“Монитор”

В Киев стрелят на месо

По време на сблъсъците в Киев вчера са загинали не по-малко от 100 човека. Това предаде Си Ен Ен, като се позовава на данни от медицинската служба на протестиращите на Майдана. Ранените са около 500 души, твърдят същите източници.

Разследват трети атентатор от Сарафово 

Трети атентатор, участвал във взривяването на автобуса с израелски туристи на летище Сарафово, се разследва и издирва от разследващите. Това съобщи вчера главният прокурор Сотир Цацаров. Той не уточни дали става дума за чужденец или не.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене