СОУ – Сатовча работи по проект, програма ЕРАЗЪМ+

Средно общообразователно училище „Св.св.Кирил и Методий” с.Сатовча спечели през 2014 г. Проект на тема: „Градина без граници. Нека нашият дух цъфти в градината на Европа”.еразъм

Заслугата е на г-жа Райка Славчева – старши учител по френски език  и Директор по Европейски проекти във Френски Алианс, гр.Благоевград, г-н Милко Сиркьов – Директор на училището и партньорите от Италия, Испания, Португалия и Румъния, които разработиха  Проекта по Програма „Еразъм+”, Ключова дейност 2 – сътрудничество на иновации и обмен на добри практики, Стратегически партньорства. Работният език на Проекта е френски.

Програма „Еразъм+” стартира през 2014 г. и се базира на интегриран подход, който гарантира ефективно взаимодействие между всички сектори в областта на образованието, обучението,  младежта и спорта /за повече информация, вижте сайта на hrdc.bg/.

Стойността на проекта е 444901 евро, финансиран от Програма „Еразъм+”. За училище Сатовча са предвидени 87585 евро.

Проектът е с продължителност три учебни години – 2014 – 2017 г.

Избрахме думата „Градина”, тъй като в Проекта са включени всички учебни дисциплини, с цел създаване на интердисциплинарни връзки. Учениците ще обсъждат темата за „градината” в часовете по чужди езици, история, география, химия, физика, биология, музика, литература, изобразително изкуство, математика, технологии, ИКТ и др.

Целите и приоритетите на училищата-партньори са:

  • Развиване знанията, уменията и компетенциите на учениците за подобряване качеството на учебно-образователния процес;
  • Въвеждане на иновационни методи на преподаване за модернизиране на педагогическия процес;
  • Интегриране на информационно-комуникационните технологии в учебния процес;
  • Възможности за дискусии, проучвания, обмяна на опит и експериментиране на класове;
  • Осъществяване на транснационални мобилности;
  • Обмен на ученици и учители за период от седем дни в партньорските страни;
  • Развиване на чуждоезиковите умения от ученици, учители и родители и насърчаване изучаването на чужди езици като средство за комуникация;
  • Усъвършенстване на интеркултурното образование;
  • Използване на е-Twinning във всички етапи на проекта за:  по-добра комуникативност; умения за работа в екип; упоритост при разрешаването на проблеми; умения, свързани с информационно-комуникационните технологии като средство за подобряване на качеството, достъпа и отворения характер на образованието;
  • Изграждане на полезни партньорства на основата на международно сътрудничество и трансфер на опит;
  • Насърчаване и популяризиране нуждите на учениците за учене през целия живот;
  • Обмяна на добри педагогически практики на училищно и европейско ниво, които ще осигурят по-голямо въздействие на резултатите на проекта.

Проектът предвижда пет транснационални срещи и пет международни, обучителни и преподавателски дейности в Италия, Румъния, Португалия, България, Испания с участието на 440 ученици и 120 учители.

Дейностите по проекта са много и разнообразни, което ни задължава да работим отговорно, професионално и в екип.

През учебната 2014/2015 г. училище Сатовча реализира 36 дейности с иновационен характер /за повече информация, вижте сайта на училището: sou_satovcha.com и страницата на Проекта във Facebook: Rayka Slavcheva/

Създадена е уеб – страница на проекта, намираща се в портала eTwinning, платформа Twinspace, където се публикуват продуктите на учениците, дидактически и педагогически материали, брошури, плакати, диплянки и документация на събитията на училищата – партньори.

От участието ни в проекта очакваме да се включим в среда с междукултурен диалог, да се подобри устната и писмената комуникация на френски език и други езици, изучаващи се в страните-партньори; да изградим творчески личности, конкуретноспособни на европейските връстници; да усъвършенстваме  иновационните методи за развиване на творческия потенциал на учениците; да обменим добри европейски практики, които се използват в европейските училища-партньори; да  създадем основа за по-нататъшни многостранни партньорства, проекти еTwinning и  общи проекти.

НИЕ ВЯРВАМЕ, че с този Проект ще добавим една позитивна и устойчива практика в усилията за модернизиране на образователния процес и най-вече в усилията за изграждане на хармонично развити, творчески и активни личности, и  ще сътворим една европейска градина от знания в училищата на България, Италия, Румъния, Испания и Португалия.

Изказваме благодарности на: Общността на програма „Еразъм+”, която е одобрила проекта; Центъра за развитие на човешките ресурси, гр. София; главния Координатор – Silvia Moretti от Италия; Координатора – Mihaela Minea от Румъния;  Координатора – Ligia Carvalho от Португалия; Координатора – Susana Ortega от Испания;   колектива при СОУ Св.св.Кирил и Методий”, с.Сатовча.

БЛАГОДАРИМ ВИ!!!

Информацията е предоставена от г-жа Райка Славчева – Координатор на проекта

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене