„История на изкуството в училище” пристига и в Благоевград

Инициативата „История на изкуството”, на добре познатия партньор на Община Благоевград- фондация „Изиарт”, ще влезе в VII СОУ „Кузман Шапкарев” в Благоевград на утре /3 ноември 2015г./ През учебната 2015-2016 г., програмата ще обхване 20 училища в 6 града на страната София, Бургас, Враца, Русе, Дупница и Благоевград.

„История на изкуството в училище” е изцяло финансирана от Фондация „Америка за България” и е напълно безплатна за децата. Занятията ще се проведат в третите класове, като програмата се състои от девет основни модула, проследяващи различните периоди в изкуството. Обучението на децата включва теоретична и практическа част. По един забавен и достъпен начин учениците ще се запознаят с даден период от историята на изкуството, различна артистична техника, типична за епохата, както и с едни от най- забележителните произведения на изкуството в световната история. Практическата част включва създаване на произведения с различни арт похвати (витраж, колаж, живопис, пастели, релеф и т.н.), като материалите се предоставят безплатно на учениците от Фондация „Изиарт”.
Предвидени са и часове по „Първобитно изкуство”, където децата се учат да рисуват с въглен, сангин и ръце, „Изкуството на Древния Египет”, където учениците ще правят релеф и пишат йероглифи. Третокласниците ще учат и „Старогръцко изкуство” и ще творят с чернофигурна и червенофигурна керамика, „Средновековно изкуство” с витражна техника и правене на стъклопис. През Ренесанс”-а ще рисуват портрета с акрил върху платно. Те ще учат още „Импресионизъм” с рисуване на пейзаж с пастели, „Кубизъм” с колажна техника, „Поп арт” с правене на реклама с фулмастери. По време на заключителния урок децата, участвали в програмата „История на изкуството в училище”, ще рисуват заедно общ стенопис, в които по забавен начин ще покажат наученото през годината.
Децата на Благоевград успяха да се запознаят с различните периоди от историята на световното изкуство през месец юли, когато за първи път в града пристигна „Детски музей на колела”. Събитието отново бе организирано от партньорите на Община Благоевград фондация „Изиарт” с директор Станка Желева, които бяха разположили различни ателиета в центъра на областния център на Пиринско.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене