Бизнес инкубатор Гоце Делчев стартира нов проект -„Младежки иновационен център“

IMG_3972

„Младежки иновационен център“

Приоритетна ос: Икономическо развитие и социална кохезия

Цели на проекта:

Обща цел на проекта е да допринесе за трансграничното развитие на регион Гоце Делчев – Гевгелия чрез иновации

Специфични цели:

1. Да подкрепи развитие на среда за иновации в трансграничен регион Гоце Делчев-Гевгелия чрез нови услуги с добавена стойност на Младежки иновационен център

2. Да стимулира конкурентоспособността и атрактивността на региона чрез генериране на иновативни идеи и разработването им от младежи.

3. Да насърчи ориентацията към иновации и внедряването им в малките и средни предприятия в регион Гоце Делчев- Гевгелия.

4. Да развие капацитета на безработни и в неравностойно положение младежи чрез предоставяне на достъп до знания и умения по ИКТ.

Защо е необходим проектът?

Според годишния анализ за иновации и иновативни предприятия за 2011 само 20% от малките и средни предприятия (МСП) внедряват иновации, а в трансграничния регион са още по-малко. Само няколко предприятия казват, че внедряват иновации, главно с европейско финансиране. Има празнина в средното и висшето образование по отношение на иновациите. В региона МСП се нуждаят от иновации и иновативни хора, за да са конкурентоспособни, а младите хора имат нужда от иновативна среда, подкрепяща структура и услуги, за да генерират и развиват своите иновативни идеи.

60% от българските и 90% от македонските завършващи средно образование отиват в университети, но малцина се връщат поради липсата на реализация. Един добър пример е НПГ „Димитър Талев“ в Гоце Делчев, насърчаваща учениците да мислят предприемачески чрез „Учебно-тренировъчни фирми “ и състезание за иновативни идеи на Джуниър Ачивмънт. БИ-ГД като член на жури на състезанието вижда потенциала на идеите, но те се нуждаят от подкрепа, за да се превърнат в бизнес. Потенциалът на младежите може да се използва.

Много млади безработни и хора в неравностойно положение (сираци, малцинства или от бедни семейства) са в риск от социално изключване. По статистика на местните бюра по труда за 2012 има тенденция на нарастване на младежката безработица с 25% – всеки 4 от безработните в България и всеки втори в Македония е млад човек. Достъпът до ИКТ и умения в тази област ще дадат по-добър шанс за намиране на работа или да започнат бизнес.

Проектът е насочен към идентифицираната слабост – липса на иновации в малки и средни предприятия и в образованието в региона и използва потенциала на иновативни млади хора чрез изграждане на съвместна българо-македонска структура Иновационен младежки център и предоставяне на услуги за подкрепа на генериране на иновативни идеи и развиването им в бизнес.

Центърът осигурява :

достъп до ИКТ и технологии за безработни и в неравностойно положение младежи чрез обучения и информация, за да подобрят знанията и уменията си за увеличаване на шанса да си намерят работа.

иновативни среда и услуги за млади хора , за да генерират и развиват свои идеи чрез семинари и обучения за иновативно генериране на идеи; работа в екип; трансфер на знания и споделяне на опит в областта на иновациите, трансграничен Иновативен лагер, менторство и мрежи за иновации, сътрудничество с МСП.

Целеви групи:

Студенти от трансграничния регион, интересуващи се от иновации и нови технологии. В област Благоевград има два университета, но студенти от регион Гоце Делчев учат не само в тях, а и в университети в София, Пловдив, Варна. В Гевгелия има Факултет по туризъм и бизнес логистика.

Ученици от последните класове на средните училища. В регион Гоце Делчев има 5 гимназии и 2 професионални гимназии. В регион Гевгелия има 2 средни училища.

Безработни младежи и млади хора в неравностойно положение (малцинства, младежи в риск от социално изключване, самотни майки и др.) , които искат да получат и/или подобрят компетентността и уменията си по информационни и комуникационни технологии ИКТ. В Бюро по труда Гоце Делчев са регистрирани 770 безработни младежи през 2012 г., докато в района на Гевгелия са 990 души. Малка част от тях са с подходящи умения по ИКТ

Млади предприемачи от трансграничния регион, които искат да развият и приложат иновации в бизнеса си

Младежи заети в предприятия, ориентирани към иновации

Основни дейности:

1. Избор на младежи, участници в проекта

20 български и 20 македонски младежи с интерес към иновации и мотивирани да участват в обучения, инициативи и екипи по генериране и разработване на идеи.

20 български и 20 македонски младежи в неравностойно положение

2. Създаване на съвместен българо-македонски Младежки Иновационен Център

оборудване на центъра – компютри и оборудване за видоеконферентна връзка и консултиране

3. ИКТ Обучения

Всеки от партньорите организира:

2 обучения за 20 младежи в неравностойно положение (2 групи по 10 човека)

ИКТ обучение за напреднали младежи, според идентифицираните нужди (например уеб дизайн)

4. Иновативни обучения

3–дневен иновативен уъркшоп в Гевгелия за 20 български и 20 македонски младежи, който включва теми като креативност, генериране на идеи, иновации и иновативни процеси. Ще се формират 8 екипа за генериране и идентифициране на идеи.

Онлайн срещи на екипите за обсъждане на идеите

5. Трансграничен иновативен лагер в Гоце Делчев

4–дневен иновативен лагер за 20 български и 20 македонски младежи, включително създадените екипи, които заедно с обучители и ментори да развият идеите си.

Панели: Иновативно предприемачество, Социално предприемачество, Европейски мрежи в подкрепа на иновации, Европейско финансиране на иновации и други теми идентифицирани от предишни дейности (например Иновации в туризма, образованието и т.н.)

В последния ден от лагера екипите ще представят разработените идеи за бизнес пред жури. Мениджъри на предприятия и потенциални инвеститори също ще бъдат поканени да представят какви иновации и решения търсят.

6. Менторство и работа в мрежа в трансграничния регион

Екипите ще продължат да работят с ментори за доразвиване на бизнес идеите си

7. Заключителна конференция

8. Публичност и информация

Резултати:

Съвместен българо-македонски младежки иновационен център

Обучени 40 младежи в неравностойно положение и безработни за работа с ИКТ

Обучени 40 младежи по ИКТ

Разработени 8 бизнес плана от екипите за иновации

Изграждане на капацитет, работа в мрежа и съвместни събития за български и македонски представители в сферата на иновациите

Повишен капацитет на партньорските екипи за предоставяне на иновативни услуги

Промоционни материали за популяризиране на иновативните идеи на младежите

Стимулиране на трансграничното сътрудничество и развитие на местния капацитет чрез работа в мрежа и провеждане на съвместни събития с участие на 120 лица – обучения, семинари, конференции

Създаден уеб портал

IMG_3973

IMG_3974

IMG_3975

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене